Brathering

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2350
Brathering
fot. Zoe Hill

Składniki:

  • 4 świeże śledzie
  • 4 małe bagietki
  • 4 łyżki masła
  • 4 liście sałaty lodowej
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • olej do głębokiego smażenia
  • szczypta soli
  • Marynata:
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • 4 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 1 l wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 0,5 szklanki octu 10%

Opis przygotowania:

Śledzie dokładnie oczyścić z wnętrzności i moczyć w 2 l wody przez 4 godziny. Po namoczeniu osączyć z nadmiaru wody. Następnie jajka wbić na talerz i roztrzepać je widelcem. Na drugi talerz przesypać mąkę. Osuszone śledzie namoczyć najpierw w roztrzepanych jajkach, potem w mące i smażyć je w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na rumiany kolor na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i ułożyć w głębokim talerzu.

Przygotować marynatę:marchew z cebulą obrać ze skóry, pokroić w cienkie krążki i przełożyć razem do jednego rondla. Następnie wlać do tego wodę, ocet i wsypać cukier. Dodać do całości ziarna pieprzu, ziele angielskie i liście laurowe. Składniki w rondlu zagotować, przestudzić i zalać nimi smażone śledzie na talerzu.

Wszystko wstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki i osuszyć z marynaty same śledzie. Bagietki przekroić na połowy, wysmarować masłem i wyłożyć sałatą lodową. Na to wszystko wyłożyć osuszone z marynaty śledzie i oprószyć je szczyptą soli.

Komentarze (0)