Braciola
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4023
Składniki:
- 350 g sosu do spaghetti
- 300 g schabu wołowego bez kości
- 25 g tartego sera mozzarella
- 25 g tartego parmezanu
- 2 kromki czerstwego chleba
- 2 łyżki oleju
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 garść świeżego szpinaku
- 1 szklanka ryżu
- natka zielonej pietruszki
- 0,5 szklanki mleka
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Mięso oraz szpinak umyć i osączyć z wody. Następnie mięso podzielić na porcje i rozbić tłuczkiem. Ryż opłukać pod bieżąca wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz. Chleb czerstwy namoczyć w mleku, osączyć ręcznie z jego nadmiaru i przełożyć do miski. Czosnek oraz cebule obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonych składników dodać szpinak, oprószyć go pieprzem oraz solą i dusić pod przykryciem przez 1 minutę. Po tym czasie duszone składniki ściągnąć z ognia i dodać do odciśniętego wcześniej chleba. Dodać do tego również tarty parmezan i mozzarellę. Składniki te dokładnie wyrobić ręcznie, po czym uformować z nich podłużne kotlety. Uformowane kotlety zawinąć w rozbite tłuczkiem mięso i spiąć małymi wykałaczkami. Wszystko włożyć do rondla, zalać sosem do spaghetti i 2 łyżkami wody. Następnie całość wymieszać i gotować na małym ogniu do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, przełożyć je wraz z duszonym sosem na talerz i dodać do ugotowanego wcześniej ryżu. Wszystko posypać natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)