Braciola

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3867
Braciola
fot. Seph Swain / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 350 g sosu do spaghetti
  • 300 g schabu wołowego bez kości
  • 25 g tartego sera mozzarella
  • 25 g tartego parmezanu
  • 2 kromki czerstwego chleba
  • 2 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 garść świeżego szpinaku
  • 1 szklanka ryżu
  • natka zielonej pietruszki
  • 0,5 szklanki mleka
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Mięso oraz szpinak umyć i osączyć z wody. Następnie mięso podzielić na porcje i rozbić tłuczkiem. Ryż opłukać pod bieżąca wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz. Chleb czerstwy namoczyć w mleku, osączyć ręcznie z jego nadmiaru i przełożyć do miski. Czosnek oraz cebule obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonych składników dodać szpinak, oprószyć go pieprzem oraz solą i dusić pod przykryciem przez 1 minutę. Po tym czasie duszone składniki ściągnąć z ognia i dodać do odciśniętego wcześniej chleba. Dodać do tego również tarty parmezan i mozzarellę. Składniki te dokładnie wyrobić ręcznie, po czym uformować z nich podłużne kotlety. Uformowane kotlety zawinąć w rozbite tłuczkiem mięso i spiąć małymi wykałaczkami. Wszystko włożyć do rondla, zalać sosem do spaghetti i 2 łyżkami wody. Następnie całość wymieszać i gotować na małym ogniu do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, przełożyć je wraz z duszonym sosem na talerz i dodać do ugotowanego wcześniej ryżu. Wszystko posypać natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)