Borgacz
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 10140
Składniki:
- 50 dag wołowiny bez kości
- 1 dag mąki
- tłuszcz
- 10 dag cebuli
- 15 dag marchwi
- 25 dag ziemniaków
- 2 dag koncentratu pomidorowego
- Ciasto:
- 6 dag mąki
- jajko
- mleko
- sól, pieprz i papryka mielona do smaku
Opis przygotowania:
Mięso umyj, pokrój w kostkę, posyp przyprawami i mąką, zrumień na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z drobno pokrojoną cebulą, skropl wodą i duś do miękkości. Marchew i ziemniaki umyj, obierz, opłucz, pokrój w kostkę, dodaj do mięsa pod koniec duszenia razem z koncentratem pomidorowym.
Mąkę przesiej, wymieszaj z jajkiem i mlekiem, dokładnie wyrób ciasto. Kładź łyżką małe kluseczki do mięsa, zagotuj, a gdy wypłyną na powierzchnię, dopraw danie do smaku i zaraz podawaj.
Mąkę przesiej, wymieszaj z jajkiem i mlekiem, dokładnie wyrób ciasto. Kładź łyżką małe kluseczki do mięsa, zagotuj, a gdy wypłyną na powierzchnię, dopraw danie do smaku i zaraz podawaj.
Komentarze (1)
prawidłowa nazwa to bogracz :-)