Bonda

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 629
Bonda
fot. Pamri (Wikimedia Common) / domena publiczna
Bonda to indyjskie pączki na bazie ziemniaków. Występują w wielu wariantach, poniżej prezentujemy przepis na ten przysmak z nadzieniem ananasowo-jabłkowym.

Składniki:

  • olej do głębokiego smażenia
  • Na ciasto:
  • 500 g ziemniaków
  • 250 g mąki ryżowej
  • 2 cm świeżo startego imbiru
  • 1 jajko
  • szczypt soli
  • Na wypełnienie:
  • 300 g miąższu ze świeżego ananasa
  • 300 g miąższu z jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: Ziemniaki umyć, obrać z skóry i przełożyć je do rondla. Zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić i utłuc je tłuczkiem na jednolitą miazgę. Następnie przełoży je na stolnicę, dodać do nich świeżo starty imbir, wsypać mąkę, wbić jako i wyrobić ciasto. Rozwałkować je na grubość 5 mm i wciąć w nim krążki kubkiem.

Przygotować wypełnienie: miąższ z ananasa oraz jabłek drobno posiekać, przełożyć razem do jednej miski i zasypać cukrem oraz mielonym cynamonem. Dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut. Po tym czasie odlać z tego nadmiar soku, a pozostały miąższ przełożyć łyżeczką na wycięte krążki z ciasta.

Całość dokładnie zlepić w małe kulki i wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju w rondlu. Wszystko smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu. Po usmażeniu łyżką cedzakową wyciągnąć z oleju i przełożyć na tackę.

Komentarze (0)