Bonda
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 792
Bonda to indyjskie pączki na bazie ziemniaków. Występują w wielu wariantach, poniżej prezentujemy przepis na ten przysmak z nadzieniem ananasowo-jabłkowym.
Składniki:
- olej do głębokiego smażenia
- Na ciasto:
- 500 g ziemniaków
- 250 g mąki ryżowej
- 2 cm świeżo startego imbiru
- 1 jajko
- szczypt soli
- Na wypełnienie:
- 300 g miąższu ze świeżego ananasa
- 300 g miąższu z jabłek
- 2 łyżki cukru
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: Ziemniaki umyć, obrać z skóry i przełożyć je do rondla. Zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić i utłuc je tłuczkiem na jednolitą miazgę. Następnie przełoży je na stolnicę, dodać do nich świeżo starty imbir, wsypać mąkę, wbić jako i wyrobić ciasto. Rozwałkować je na grubość 5 mm i wciąć w nim krążki kubkiem.
Przygotować wypełnienie: miąższ z ananasa oraz jabłek drobno posiekać, przełożyć razem do jednej miski i zasypać cukrem oraz mielonym cynamonem. Dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut. Po tym czasie odlać z tego nadmiar soku, a pozostały miąższ przełożyć łyżeczką na wycięte krążki z ciasta.
Całość dokładnie zlepić w małe kulki i wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju w rondlu. Wszystko smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu. Po usmażeniu łyżką cedzakową wyciągnąć z oleju i przełożyć na tackę.
Przygotować wypełnienie: miąższ z ananasa oraz jabłek drobno posiekać, przełożyć razem do jednej miski i zasypać cukrem oraz mielonym cynamonem. Dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut. Po tym czasie odlać z tego nadmiar soku, a pozostały miąższ przełożyć łyżeczką na wycięte krążki z ciasta.
Całość dokładnie zlepić w małe kulki i wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju w rondlu. Wszystko smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu. Po usmażeniu łyżką cedzakową wyciągnąć z oleju i przełożyć na tackę.
Komentarze (0)