Bollo

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1385
Bollo
fot. Jdvillalobos (Wikimedia Commons) / CC-BY 3.0

Składniki:

  • 30 g tartego parmezanu
  • 4 liście z kukurydzy
  • 4 białe kukurydze
  • 2 banany
  • 2 łyżki mleka kokosowego
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 0,5 łyżeczki cukru pudru
  • sól

Opis przygotowania:

Liście kukurydziane sparzyć wrząca wodą i osączyć z jej nadmiaru. Białą kukurydze wyłuskać z kolby i przełożyć do miksera. Banany umyć, obrać ze skóry, usunąć końcówki i dodać do kukurydzy w mikserze. Wsypać do tego cukier puder, tarty parmezan szczyptę soli i zalać mlekiem kokosowym. Wszystko zmiksować mikserem na jednolita masę, po czym przełożyć łyżką na sparzone wcześniej liście kukurydziane. Wszystko dobrze zawinąć, obwiązać sznurkiem i przełożyć na sito naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą. Postawić na średnim ogniu i od chwili zagotowania wody, gotować przez 10-15 minut pod przykryciem. Po tym czasie ściągnąć z ognia oraz z sita i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)