Blooming onion
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2752
Składniki:
- 200 ml sosu 1000 wysp
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 duże, białe cebule
- 2 łyżeczki, mielonej słodkiej papryki
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka 2%
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu cyaenne
- 1 łyżeczka soli ziołowej
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 0,5 łyżeczki suszonego oregano
- 0,5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Cebule obrać ze skóry i odciąć jedynie górną warstwę od strony jej kwitnienia (dołu nie ruszać). Następnie przełożyć ją na stolnicę odciętą warstwą do dołu i ponacinać w cienkie piórka w taki sposób, aby przypominała rozwijający się kwiat. Do miski przesypać wszystkie suche składniki i wymieszać je ze sobą. Do kolejnej miski wlać mleko, wbić do niego 2 jajka i roztrzepać widelcem. Cebulę obsypać suchymi, wymieszanymi wcześniej składnikami i zanurzyć ją w roztrzepanych jajkach z mlekiem. Po zanurzeniu wyciągnąć i ponownie posypać całość suchymi składnikami. Obsypaną składnikami cebulę włożyć do mocno rozgrzanego oleju w rondlu i smażyć z obu stron na złoty kolor na małym ogniu. Po usmażeniu składniki ściągnąć z ognia, dokładnie osączyć z tłuszczu, wyłożyć na talerz i podawać razem z miseczką sosu 1000 wysp.
Komentarze (0)