Blanquette

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 803
Blanquette
fot. Magali Kunstmann-Pelchat / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 400 g łopatki cielęcej bez kości
  • 2 szklanki białego wina wytrawnego
  • 4 goździki
  • 1 l bulionu wołowego
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 cebula
  • 1 szklanka ryżu
  • sól pieprz czarny mielony
  • Sos:
  • 100 g małych pieczarek
  • 60 g masła
  • 2 żółtka jaj
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • 0,5 szklanki śmietany 32%

Opis przygotowania:

Mięso, marchew oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Mięso pokroić w duża kostkę. Marchew obrać ze skóry i pokroić na duże kawałki. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, potem zalać go 2,5 szklanki lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i wyłożyć na talerz. Pokrojone mięso przełożyć do kolejnego rondla, zalać je białym winem i dusić na średnim ogniu pod przykryciem do chwili, aż połowę wina odparuje. Wtedy duszone mięso zalać bulionem wołowym, dodać do tego obraną wcześniej marchew, cebulę, goździki oraz suszony tymianek. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, mielonego pieprzu i gotować do miękkości składników. Po ugotowaniu składniki odcedzić łyżką cedzakową i wyłożyć je na talerz z ryżem, natomiast wywar z gotowania pozostawić do sosu.

Przygotować sos: pieczarki obrać z błony i lekko je zeszklić na rozgrzanym oleju z połową masła na rozgrzanej patelni. Następnie na drugiej patelni rozpuścić pozostałe masło, wsypać do niego mąką i zrobić jasną zasmażkę. Do zrobionej zasmażki wlać 1 szklankę z pozostawionego wywaru z gotowanego mięsa, doprawić całość tartą gałką muszkatołową, szczypta soli, pieprzu, dobrze wymieszać i doprowadzić składniki do wrzenia. Po czym do kubka wrzucić żółtka jaj, wlać do nich śmietanę, sok z cytryny i dobrze roztrzepać widelcem. Roztrzepane składniki przelać na patelnię z bulionem, a potem dodać do tego jeszcze składniki ze zeszklonymi wcześniej pieczarkami. Wszystko ponownie dobrze wymieszać, zagotować,a po zagotowaniu ściągnąć z ognia i polać tym potrawę.

Komentarze (0)