Birria

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2978
Birria
fot. Ron Diggity / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g jagnięciny
  • 4 pieczarki
  • 4 łyżki oleju
  • 2 placki tortilli kukurydzianej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki keczupu łagodnego
  • 1 cebula
  • 1 limonka
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Jagnięcinę umyć, osączyć z wody, natrzeć pieprzem, solą, imbirem i odstawić na 15 minut. Po tym czasie mięso pokroić na cienkie plastry i smażyć na mocno rozgrzanym oleju. Do mięsa dodać obraną i pokrojoną drobno cebulę, czosnek, mieloną paprykę oraz oczyszczone i pokrojone w kostkę pieczarki. Całość dusić na małym ogniu do miękkości mięsa. Tortille skropić niewielką ilością wody, przełożyć na rozgrzana patelnię bez tłuszczu, podgrzewać z jednej strony przez 30 sekund i wyłożyć na talerz. Na tortillę przełożyć smażone mięso z grzybami i posypać pokrojoną drobno natką pietruszki. Następnie na potrawę wyłożyć keczup i całość polać sokiem z połowy limonki, a drugą połową udekorować talerz.

Komentarze (1)

Ten przepis nie prawie nic wspólnego z originalną birria