Birria
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2978
Składniki:
- 40 g jagnięciny
- 4 pieczarki
- 4 łyżki oleju
- 2 placki tortilli kukurydzianej
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki keczupu łagodnego
- 1 cebula
- 1 limonka
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- 0,5 łyżeczki mielonej papryki
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Jagnięcinę umyć, osączyć z wody, natrzeć pieprzem, solą, imbirem i odstawić na 15 minut. Po tym czasie mięso pokroić na cienkie plastry i smażyć na mocno rozgrzanym oleju. Do mięsa dodać obraną i pokrojoną drobno cebulę, czosnek, mieloną paprykę oraz oczyszczone i pokrojone w kostkę pieczarki. Całość dusić na małym ogniu do miękkości mięsa. Tortille skropić niewielką ilością wody, przełożyć na rozgrzana patelnię bez tłuszczu, podgrzewać z jednej strony przez 30 sekund i wyłożyć na talerz. Na tortillę przełożyć smażone mięso z grzybami i posypać pokrojoną drobno natką pietruszki. Następnie na potrawę wyłożyć keczup i całość polać sokiem z połowy limonki, a drugą połową udekorować talerz.
Komentarze (1)
Ten przepis nie prawie nic wspólnego z originalną birria