Beshbarmak
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1195
Składniki:
- 300 g łopatki wołowej
- 300 g mięsa combru jagnięcego
- 300 g karkówki końskiej
- 3 ziela angielskie
- 3 ziarna czarnego pieprzu
- 2 cebule
- 2 liście laurowe
- 1 korzeń pietruszki
- sól
- pieprz czarny mielony
- pęczek szczypiorku
- Na ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 0,5 szklanki wody
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Mięso wołowe, jagnięce oraz końskie dokładnie umyć i razem przełożyć do rondla, po czym zalać lekko osolona wodą tak, aby nie wystawało. Dodać do tego liście laurowe, ziele angielskie i ziarna czarnego pieprzu. Całość gotować na średnim ogniu do miękkości mięsa. W czasie gotowania zbierać szumowiny i pianę łyżką. Po ugotowaniu mięsa ściągnąć je z ognia i odcedzić.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnice i wymieszać ją ze szczyptą soli. Wbić do tego jajka, wlać wodę i wyrobić gładkie ciasto. Po wyrobieniu ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i pokroić w kwadraty 6x6 cm.
Cebulę obrać ze skóry, pokroić ją drobno i wrzucić do rondla. Do cebuli wlać 1,5 l lekko osolonej wody i zagotować ją na średnim ogniu. Po zagotowaniu na wrzątek wrzucić do tego pokrojone kwadraty ciasta. Wszystko dokładnie wymieszać i gotować na średnim ogniu przez 3 minuty. Po tym czasie odcedzić, wyłożyć na talerz i nałożyć na nie ugotowane wcześniej mięso. Całość posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnice i wymieszać ją ze szczyptą soli. Wbić do tego jajka, wlać wodę i wyrobić gładkie ciasto. Po wyrobieniu ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i pokroić w kwadraty 6x6 cm.
Cebulę obrać ze skóry, pokroić ją drobno i wrzucić do rondla. Do cebuli wlać 1,5 l lekko osolonej wody i zagotować ją na średnim ogniu. Po zagotowaniu na wrzątek wrzucić do tego pokrojone kwadraty ciasta. Wszystko dokładnie wymieszać i gotować na średnim ogniu przez 3 minuty. Po tym czasie odcedzić, wyłożyć na talerz i nałożyć na nie ugotowane wcześniej mięso. Całość posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)