Beshbarmak

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 261
Beshbarmak
fot. Dream79 (elements.envato.com)

Składniki:

  • 300 g łopatki wołowej
  • 300 g mięsa combru jagnięcego
  • 300 g karkówki końskiej
  • 3 ziela angielskie
  • 3 ziarna czarnego pieprzu
  • 2 cebule
  • 2 liście laurowe
  • 1 korzeń pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • pęczek szczypiorku
  • Na ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki wody
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Mięso wołowe, jagnięce oraz końskie dokładnie umyć i razem przełożyć do rondla, po czym zalać lekko osolona wodą tak, aby nie wystawało. Dodać do tego liście laurowe, ziele angielskie i ziarna czarnego pieprzu. Całość gotować na średnim ogniu do miękkości mięsa. W czasie gotowania zbierać szumowiny i pianę łyżką. Po ugotowaniu mięsa ściągnąć je z ognia i odcedzić.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnice i wymieszać ją ze szczyptą soli. Wbić do tego jajka, wlać wodę i wyrobić gładkie ciasto. Po wyrobieniu ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i pokroić w kwadraty 6x6 cm.

Cebulę obrać ze skóry, pokroić ją drobno i wrzucić do rondla. Do cebuli wlać 1,5 l lekko osolonej wody i zagotować ją na średnim ogniu. Po zagotowaniu na wrzątek wrzucić do tego pokrojone kwadraty ciasta. Wszystko dokładnie wymieszać i gotować na średnim ogniu przez 3 minuty. Po tym czasie odcedzić, wyłożyć na talerz i nałożyć na nie ugotowane wcześniej mięso. Całość posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)