Besan Laddoo
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1566
Składniki:
- 2 łyżki tłuczonych migdałów
- 2 łyżki mielonych orzechów laskowych
- 2 mielone ziarna kardamonu
- 1 szklanka wrzącej wody
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki z ciecierzycy
- 0,5 kostki masła
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 0,5 szklanki rodzynek
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Rodzynki sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Mąkę pszenną oraz z mąkę z ciecierzycy przesypać do miski, dodać mielony kardamon, cukier puder, szczyptę soli i dobrze wymieszać. Do wymieszanych składników dodać masło, zagnieść gładkie ciasto, dodać do niego sparzone wcześniej rodzynki, tłuczone migdały i mielone orzechy laskowe. Całość dokładnie wyrobić ręcznie, po czym uformować z tego małe kulki, przełożyć je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć z każdej strony do chwili, aż lekko się przyrumienia (nie smażyć ich za długo, aby się nie spaliły).
Komentarze (0)