Bazlama

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1625
Bazlama
fot. Noumenon (Wikimedia Commons) / domena publiczna

Składniki:

  • 600 ml letniej wody
  • 25 g drożdży babuni
  • 15 g zakwasu chlebowego w proszku
  • 2 łyżki mąki do podsypania blachy do pieczenia
  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Opis przygotowania:

Drożdże rozetrzeć z cukrem i letnią wodą i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę przesypać na stolnice i wymiesza z sola oraz zakwasem chlebowym. Do wymieszanych składników wlać roztarte wcześniej drożdże i wyrobić ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu przez 1,5 godziny do wyrośnięcia. Następnie po tym czasie podzielić na na równe kawałki i rozgnieść ręcznie na placki o grubości 2 cm. Placki przełożyć na podsypaną mąką blachę do pieczenia, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C i piec na rumiany kolor z obu stron. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.

Komentarze (0)