Bazlama
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1721
Składniki:
- 600 ml letniej wody
- 25 g drożdży babuni
- 15 g zakwasu chlebowego w proszku
- 2 łyżki mąki do podsypania blachy do pieczenia
- 1 kg mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Opis przygotowania:
Drożdże rozetrzeć z cukrem i letnią wodą i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę przesypać na stolnice i wymiesza z sola oraz zakwasem chlebowym. Do wymieszanych składników wlać roztarte wcześniej drożdże i wyrobić ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu przez 1,5 godziny do wyrośnięcia. Następnie po tym czasie podzielić na na równe kawałki i rozgnieść ręcznie na placki o grubości 2 cm. Placki przełożyć na podsypaną mąką blachę do pieczenia, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C i piec na rumiany kolor z obu stron. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.
Komentarze (0)