Basundi
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 880
Basundi to indyjski deser na bazie słodkiego, skondensowanego mleka, doprawiony kardamonem i szafranem. Jego wierzch zdobią posiekane orzechy.
Składniki:
- 400 ml skondensowanego, słodkiego mleka
- 200 ml śmietany 18%
- 2 łyżki tłuczonych pistacji
- 2 łyżki tłuczonych orzechów nerkowca
- 2 łyżki tłuczonych migdałów
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- szczypta suszonego szafranu
Opis przygotowania:
Mleko skondensowane przelać do rondla o grubym dnie i postawić na średni ogniu. Wlać do tego śmietanę i doprowadzić do wrzenia mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką. Następnie zmniejszyć ogień, dodać do tego szczyptę szafranu, tłuczone orzechy nerkowca, migdały i gotować przez 5 minut. Po tym czasie ściągnąć z ognia, przelać do kieliszków i posypać tłuczonymi pistacjami oraz mielonym kardamonem.
Komentarze (0)