Basundi

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 880
Basundi
fot. Edsel Little (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 2.0
Basundi to indyjski deser na bazie słodkiego, skondensowanego mleka, doprawiony kardamonem i szafranem. Jego wierzch zdobią posiekane orzechy.

Składniki:

  • 400 ml skondensowanego, słodkiego mleka
  • 200 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki tłuczonych pistacji
  • 2 łyżki tłuczonych orzechów nerkowca
  • 2 łyżki tłuczonych migdałów
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • szczypta suszonego szafranu

Opis przygotowania:

Mleko skondensowane przelać do rondla o grubym dnie i postawić na średni ogniu. Wlać do tego śmietanę i doprowadzić do wrzenia mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką. Następnie zmniejszyć ogień, dodać do tego szczyptę szafranu, tłuczone orzechy nerkowca, migdały i gotować przez 5 minut. Po tym czasie ściągnąć z ognia, przelać do kieliszków i posypać tłuczonymi pistacjami oraz mielonym kardamonem.

Komentarze (0)