Basler Läckerli
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1049
Składniki:
- Ciasto:
- 700 g mąki pszennej
- 500 ml płynnego miodu wielokwiatowego
- 300 g cukru
- 100 g tłuczonych orzechów laskowych
- 100 g tłuczonych migdałów
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 100 g kandyzowanej skórki cytrynowej
- 20 g suszonych wiśni
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- Glazura:
- 150 g cukru pudru
- 100 ml przegotowanej wody
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać z mielonym cynamonem, proszkiem do pieczenia oraz mielona gałką muszkatołową. Następnie miód przelać do rondla, wsypać do niego cukier i razem zagotować na średnim ogniu. Do zagotowanych składników wsypać tłuczone migdały, orzechy, kandyzowaną skórkę z pomarańczy, cytryny i suszone wiśnie. Składniki w rondlu dobrze wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i przełożyć do miski z mąką. Wszystk wymieszać, aby powstała gęsta masa i przełożyć ją na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie wyrównać łopatką, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. C stopni i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika.
Przygotować glazurę: wodę zagotować w rondlu i wysmarować nią upieczone wcześniej ciasto. Wszystko posypać cukrem pudrem i pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować glazurę: wodę zagotować w rondlu i wysmarować nią upieczone wcześniej ciasto. Wszystko posypać cukrem pudrem i pozostawić do ostygnięcia.
Komentarze (0)