Basler Läckerli

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1049
Basler Läckerli
fot. Manuel Schneider / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • Ciasto:
  • 700 g mąki pszennej
  • 500 ml płynnego miodu wielokwiatowego
  • 300 g cukru
  • 100 g tłuczonych orzechów laskowych
  • 100 g tłuczonych migdałów
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 100 g kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 20 g suszonych wiśni
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • Glazura:
  • 150 g cukru pudru
  • 100 ml przegotowanej wody

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać z mielonym cynamonem, proszkiem do pieczenia oraz mielona gałką muszkatołową. Następnie miód przelać do rondla, wsypać do niego cukier i razem zagotować na średnim ogniu. Do zagotowanych składników wsypać tłuczone migdały, orzechy, kandyzowaną skórkę z pomarańczy, cytryny i suszone wiśnie. Składniki w rondlu dobrze wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i przełożyć do miski z mąką. Wszystk wymieszać, aby powstała gęsta masa i przełożyć ją na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie wyrównać łopatką, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. C stopni i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika.

Przygotować glazurę: wodę zagotować w rondlu i wysmarować nią upieczone wcześniej ciasto. Wszystko posypać cukrem pudrem i pozostawić do ostygnięcia.

Komentarze (0)