Basbousa
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1577
Składniki:
- 250 g łuskanych orzechów włoskich
- 1 łyżka masła do wysmarowania blachy do pieczenia
- 1 szklanka wrzącej wody
- Ciasto:
- 220 g cukru
- 200 ml greckiego jogurtu
- 200 g roztopionego masła
- 75 g mąki pszennej
- 2,5 szklanki kaszy manny
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka wiórek kokosowych
- Syrop:
- 350 g cukru
- 250 ml wody
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 łyżka wody różanej
Opis przygotowania:
Łuskane orzechy włoskie sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Blachę do pieczenia wysmarować masłem.
Przygotować ciasto: mąkę, cukier, wiórki kokosowe oraz kaszę mannę przesypać razem do jednej miski. Wlać do tego roztopione masło, ekstrakt waniliowy i jogurt grecki. Całość wyrobić ręcznie na jednolitą masę, po czym wyrobioną masę przełożyć na blachę do pieczenia wysmarowaną masłem. Następnie nałożyć na to sparzone wcześniej orzechy włoskie.
Przygotować syrop: do rondla wsypać cukier, zalać go wodą i gotować na średnim ogniu do chwili, aż cukier się rozpuści. Wtedy wlać do tego sok z cytryny i wodę różaną. Całość wymieszać i gotować jeszcze przez 5 minut. Po tym czasie gotowane składniki ściągnąć z ognia i polać nimi ciasto na blasze do pieczenia.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C i piec i przez 35 minut. Po upieczeniu przestudzić w piekarniku i pokroić na porcje.
Przygotować ciasto: mąkę, cukier, wiórki kokosowe oraz kaszę mannę przesypać razem do jednej miski. Wlać do tego roztopione masło, ekstrakt waniliowy i jogurt grecki. Całość wyrobić ręcznie na jednolitą masę, po czym wyrobioną masę przełożyć na blachę do pieczenia wysmarowaną masłem. Następnie nałożyć na to sparzone wcześniej orzechy włoskie.
Przygotować syrop: do rondla wsypać cukier, zalać go wodą i gotować na średnim ogniu do chwili, aż cukier się rozpuści. Wtedy wlać do tego sok z cytryny i wodę różaną. Całość wymieszać i gotować jeszcze przez 5 minut. Po tym czasie gotowane składniki ściągnąć z ognia i polać nimi ciasto na blasze do pieczenia.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C i piec i przez 35 minut. Po upieczeniu przestudzić w piekarniku i pokroić na porcje.
Komentarze (0)