Barbajuan

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1097
Barbajuan
fot. Lemone (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 4.0

Składniki:

  • 400 g ciasta filo
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki pszennej do podsypania blachy do pieczenia
  • olej arachidowy do smażenia
  • Farsz:
  • 300 g sera ricotta
  • 150 g botwiny z buraków ćwikłowych
  • 100 g szynki wędzonej
  • 50 g tartego parmezanu
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • szczypta tartej gałki muszkatołowej

Opis przygotowania:

Przygotować farsz: botwinę umyć, osączyć z wody i drobno pokroić. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju arachidowym na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną wcześniej botwinę, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu i gałką muszkatołową. Składniki te wymieszać i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż botwina się zeszkli. Wtedy dodać do tego pokruszony drobno ser ricotta, tarty parmezan i pokrojoną drobno szynkę wędzoną. Następnie wbić do tego jajko i całość dobrze wymieszać, po czym ściągnąć z ognia.

Ciasto filo rozłożyć na stolnicy, wysmarować je roztrzepanymi jajkami i pokroić na kwadraty 12 x 12 cm. Na wycięte kwadraty z ciasta nałożyć przygotowany wcześniej farsz. Wszystko zlepić w trójkąty, wysmarować roztrzepanymi jajkami i przełożyć na blachę do pieczenia posypaną mąką w rozgrzanym piekarniku o temp. 180°C. Całość piec na rumiany kolor, a po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)