Barbajuan
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1365
Składniki:
- 400 g ciasta filo
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki pszennej do podsypania blachy do pieczenia
- olej arachidowy do smażenia
- Farsz:
- 300 g sera ricotta
- 150 g botwiny z buraków ćwikłowych
- 100 g szynki wędzonej
- 50 g tartego parmezanu
- 1 jajko
- 1 cebula
- sól
- pieprz czarny mielony
- szczypta tartej gałki muszkatołowej
Opis przygotowania:
Przygotować farsz: botwinę umyć, osączyć z wody i drobno pokroić. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju arachidowym na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną wcześniej botwinę, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu i gałką muszkatołową. Składniki te wymieszać i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż botwina się zeszkli. Wtedy dodać do tego pokruszony drobno ser ricotta, tarty parmezan i pokrojoną drobno szynkę wędzoną. Następnie wbić do tego jajko i całość dobrze wymieszać, po czym ściągnąć z ognia.
Ciasto filo rozłożyć na stolnicy, wysmarować je roztrzepanymi jajkami i pokroić na kwadraty 12 x 12 cm. Na wycięte kwadraty z ciasta nałożyć przygotowany wcześniej farsz. Wszystko zlepić w trójkąty, wysmarować roztrzepanymi jajkami i przełożyć na blachę do pieczenia posypaną mąką w rozgrzanym piekarniku o temp. 180°C. Całość piec na rumiany kolor, a po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz.
Ciasto filo rozłożyć na stolnicy, wysmarować je roztrzepanymi jajkami i pokroić na kwadraty 12 x 12 cm. Na wycięte kwadraty z ciasta nałożyć przygotowany wcześniej farsz. Wszystko zlepić w trójkąty, wysmarować roztrzepanymi jajkami i przełożyć na blachę do pieczenia posypaną mąką w rozgrzanym piekarniku o temp. 180°C. Całość piec na rumiany kolor, a po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)