Bannock

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 6049
Bannock
fot. Skorp (Wikimedia Commons) / domena publiczna

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 szklanki roztopionego masła
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 szklanki maślanki

Opis przygotowania:

Rodzynki sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i posiekać je drobno. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Dodać do tego posiekane rodzynki i wlać roztopione masło. Następnie wlać do tego maślankę i wyrobić gładkie ciasto. Podzielić je na równe kawałki, po czym każdy z nich rozgnieść ręcznie na grubość 1 cm i przełożyć na rozgrzaną patelnie bez tłuszczu. Smażyć z obu stron na rumiany kolor na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.

Komentarze (1)

Przepis super, można masło zastąpić smalcem. Proponuję zamrozić i następnie zetrzeć go na tarce. Wtedy łatwo jest go zagnieść w cieście.