Bannock
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 6049
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 szklanki roztopionego masła
- 0,5 szklanki rodzynek
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 szklanki maślanki
Opis przygotowania:
Rodzynki sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i posiekać je drobno. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Dodać do tego posiekane rodzynki i wlać roztopione masło. Następnie wlać do tego maślankę i wyrobić gładkie ciasto. Podzielić je na równe kawałki, po czym każdy z nich rozgnieść ręcznie na grubość 1 cm i przełożyć na rozgrzaną patelnie bez tłuszczu. Smażyć z obu stron na rumiany kolor na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.
Komentarze (1)
Przepis super, można masło zastąpić smalcem. Proponuję zamrozić i następnie zetrzeć go na tarce. Wtedy łatwo jest go zagnieść w cieście.