Bamia
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 4291
Składniki:
- 500 g baraniny bez kości (lub łopatki wołowej)
- 500 g okry
- 400 g pomidorów z puszki bez skórek
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju
- 2 cebule
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 l wrzątku
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka mielonej papryki chili
- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
- sól
- pieprz czarny mielony
- cukier do smaku
Opis przygotowania:
Mięso oraz warzywa dokładnie umyć. Mięso pokroić na małe kawałki. Okrę pokroić w dużą kostkę. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i razem z pokrojonym wcześniej mięsem lekko przyrumienić na rozgrzanym oleju na patelni na średnim ogniu. Następnie ściągnąć z patelni i przełożyć do rondla. Wlać do tego 1 l wrzątku, dodać pomidory z puszki, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wsypać mieloną paprykę chili, kmin rzymski, mielone nasiona kolendry i gotować do miękkości mięsa. Wtedy dodać to tego pokrojoną okrę, doprawić do smaku sokiem z cytryny i gotować jeszcze przez 10 minut. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)