Bamia

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 4291
Bamia
fot. Tamorlan / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 500 g baraniny bez kości (lub łopatki wołowej)
  • 500 g okry
  • 400 g pomidorów z puszki bez skórek
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 l wrzątku
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonej papryki chili
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • cukier do smaku

Opis przygotowania:

Mięso oraz warzywa dokładnie umyć. Mięso pokroić na małe kawałki. Okrę pokroić w dużą kostkę. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i razem z pokrojonym wcześniej mięsem lekko przyrumienić na rozgrzanym oleju na patelni na średnim ogniu. Następnie ściągnąć z patelni i przełożyć do rondla. Wlać do tego 1 l wrzątku, dodać pomidory z puszki, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wsypać mieloną paprykę chili, kmin rzymski, mielone nasiona kolendry i gotować do miękkości mięsa. Wtedy dodać to tego pokrojoną okrę, doprawić do smaku sokiem z cytryny i gotować jeszcze przez 10 minut. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)