Balushahi
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2186
Balushahi to tradycyjny, indyjski deser przypominający trochę lukrowane pączki, lecz różni się konsystencją i smakiem. Smaży się je na maśle klarowanym, nazywanym również ghee.
Składniki:
- 3 łyżki tłuczonych pistacji
- olej do głębokiego smażenia
- Na ciasto:
- 50 g rozpuszczonego masła klarowanego
- 50 ml jogurtu greckiego
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 0,5 szklanki letniej wody
- Na syrop:
- 250 g cukru
- 0,5 szklanki wody
- szczypta suszonego szafranu
- szczypta mielonego kardamonu
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przespać do miski i wymieszać ją z cukrem i proszkiem do pieczenia. Wlać do tego jogurt, masło klarowane, wyrobić gładkie ciasto i odstawić je na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić ręcznie, podzielić je na równe kawałki i uformować nich małe kulki. Rozpłaszczyć je ręcznie i zrobić w nich małe wgniecenie palcem. Następnie wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu z obu stron. Gotowe ściągnąć z ognia i wyciągnąć z oleju.
Przygotować syrop: cukier przesypać do rondla, wlać do niego wodę, dodać szczyptę kardamonu oraz szafranu, zagotować i ściągnąć z ognia.
Następnie usmażone wcześniej kulki zanurzyć w przygotowanym wcześniej gorącym syropie, odcedzić i wyłożyć na talerz. Wszystko posypać tłuczonymi pistacjami.
Przygotować syrop: cukier przesypać do rondla, wlać do niego wodę, dodać szczyptę kardamonu oraz szafranu, zagotować i ściągnąć z ognia.
Następnie usmażone wcześniej kulki zanurzyć w przygotowanym wcześniej gorącym syropie, odcedzić i wyłożyć na talerz. Wszystko posypać tłuczonymi pistacjami.
Komentarze (0)