Balushahi

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2186
Balushahi
fot. Amit154 (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 4.0
Balushahi to tradycyjny, indyjski deser przypominający trochę lukrowane pączki, lecz różni się konsystencją i smakiem. Smaży się je na maśle klarowanym, nazywanym również ghee.

Składniki:

  • 3 łyżki tłuczonych pistacji
  • olej do głębokiego smażenia
  • Na ciasto:
  • 50 g rozpuszczonego masła klarowanego
  • 50 ml jogurtu greckiego
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • Na syrop:
  • 250 g cukru
  • 0,5 szklanki wody
  • szczypta suszonego szafranu
  • szczypta mielonego kardamonu

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przespać do miski i wymieszać ją z cukrem i proszkiem do pieczenia. Wlać do tego jogurt, masło klarowane, wyrobić gładkie ciasto i odstawić je na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić ręcznie, podzielić je na równe kawałki i uformować nich małe kulki. Rozpłaszczyć je ręcznie i zrobić w nich małe wgniecenie palcem. Następnie wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu z obu stron. Gotowe ściągnąć z ognia i wyciągnąć z oleju.

Przygotować syrop: cukier przesypać do rondla, wlać do niego wodę, dodać szczyptę kardamonu oraz szafranu, zagotować i ściągnąć z ognia.

Następnie usmażone wcześniej kulki zanurzyć w przygotowanym wcześniej gorącym syropie, odcedzić i wyłożyć na talerz. Wszystko posypać tłuczonymi pistacjami.

Komentarze (0)