Bacalo

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1300
Bacalo
fot. moohaha / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 500 g filetów z dorsza
  • 400 g ciecierzycy w zalewie
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 2 główki czosnku
  • 1 pęczek bazylii
  • 1 pęczek szpinaku
  • 1 główka sałaty
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Sałatę, szpinak, bazylię oraz dorsza umyć i osączyć z wody. Następnie szpinak z bazylią pokroić drobno i wymieszać razem. Ciecierzycę osączyć z zalewy. Rozgrzać 4 łyżki oliwy na patelni, dodać 1 główkę pokrojonego drobno czosnku (drugą pozostawić, podzielić na ząbki, ale nie obierać ze skóry) i zeszklić. Do zeszklonego czosnku dodać osączoną z zalewy ciecierzycę oraz przecier pomidorowy i całość dusić pod przykryciem przez 7 minut na małym ogniu. Następnie ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Filety z dorsza oprószyć pieprzem i solą, po czym przełożyć na rozgrzaną oliwę na patelni i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone przełożyć na talerz. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni, dodać pokrojony drobno szpinak i bazylię, oprószyć pieprzem i solą, dokładnie wymieszać, smażyć przez 1,5 minuty i przełożyć na rybę. Pozostały (nieobrany) czosnek przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, smażyć na małym ogniu przez 1,5 minuty, a następnie razem z sałatą dodać do potrawy.

Komentarze (0)