Bacalo
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1388
Składniki:
- 500 g filetów z dorsza
- 400 g ciecierzycy w zalewie
- 200 g przecieru pomidorowego
- 2 główki czosnku
- 1 pęczek bazylii
- 1 pęczek szpinaku
- 1 główka sałaty
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Sałatę, szpinak, bazylię oraz dorsza umyć i osączyć z wody. Następnie szpinak z bazylią pokroić drobno i wymieszać razem. Ciecierzycę osączyć z zalewy. Rozgrzać 4 łyżki oliwy na patelni, dodać 1 główkę pokrojonego drobno czosnku (drugą pozostawić, podzielić na ząbki, ale nie obierać ze skóry) i zeszklić. Do zeszklonego czosnku dodać osączoną z zalewy ciecierzycę oraz przecier pomidorowy i całość dusić pod przykryciem przez 7 minut na małym ogniu. Następnie ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Filety z dorsza oprószyć pieprzem i solą, po czym przełożyć na rozgrzaną oliwę na patelni i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone przełożyć na talerz. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni, dodać pokrojony drobno szpinak i bazylię, oprószyć pieprzem i solą, dokładnie wymieszać, smażyć przez 1,5 minuty i przełożyć na rybę. Pozostały (nieobrany) czosnek przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, smażyć na małym ogniu przez 1,5 minuty, a następnie razem z sałatą dodać do potrawy.
Komentarze (0)