Axoa

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1378
Axoa
fot. Tangopaso (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 500 g łopatki wołowej bez kości
  • 4 zielone papryki
  • 4 czerwone papryki
  • 4 ziemniaki
  • 3 łyżki oleju
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 ostra papryka czerwona chili
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w dużą kostkę. Mięso pokroić na małe kawałki. Paprykę zieloną oraz czerwoną pozbawić nasion i pokroić w dużą kostkę. Paprykę chili posiekać drobno. Następnie rozgrzać olej w rondlu i dodać do niego pokrojoną zieloną i czerwoną paprykę, cebulę i czosnek. Warzywa smażyć na średnim ogniu przez 5 minut, po tym czasie dodać do tego pokrojone mięso. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem i smażyć przez 3 minuty. Po tym czasie dodać do tego ostrą paprykę chili, pokrojone ziemniaki i zalać bulionem warzywnym. Wszystko jeszcze raz doprawić do smaku przyprawami jeśli trzeba, dobrze wymieszać i gotować do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie ściągnąć z ognia, przelać na talerz, udekorować gałązkami świeżego rozmarynu i posypać natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)