Axoa
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1378
Składniki:
- 500 g łopatki wołowej bez kości
- 4 zielone papryki
- 4 czerwone papryki
- 4 ziemniaki
- 3 łyżki oleju
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 2 liście laurowe
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 ostra papryka czerwona chili
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- sól
- pieprz czarny mielony
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w dużą kostkę. Mięso pokroić na małe kawałki. Paprykę zieloną oraz czerwoną pozbawić nasion i pokroić w dużą kostkę. Paprykę chili posiekać drobno. Następnie rozgrzać olej w rondlu i dodać do niego pokrojoną zieloną i czerwoną paprykę, cebulę i czosnek. Warzywa smażyć na średnim ogniu przez 5 minut, po tym czasie dodać do tego pokrojone mięso. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem i smażyć przez 3 minuty. Po tym czasie dodać do tego ostrą paprykę chili, pokrojone ziemniaki i zalać bulionem warzywnym. Wszystko jeszcze raz doprawić do smaku przyprawami jeśli trzeba, dobrze wymieszać i gotować do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie ściągnąć z ognia, przelać na talerz, udekorować gałązkami świeżego rozmarynu i posypać natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)