Asida
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2704
Składniki:
- 500 ml wody
- 300 g mąki pszennej
- 250 ml wrzącej
- 100 g masła
- 5 łyżek płynnego miodu lipowego
- 1 łyżeczka soli
Opis przygotowania:
500 ml wody przelać do rondla, dodać do niej 25 g masła, wsypać sól i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu wsypać do tego mąkę, zmniejszyć ogień i cały czas mieszać drewnianą łyżką do chwili, aż składniki dobrze zgęstnieją. Wtedy ściągnąć je z ognia i jeszcze raz dobrze wymieszać łyżką, aby nie było żadnych grudek. Po wymieszaniu składniki postawić ponownie na średnim ogniu, zalać je 250 ml wody i mieszać przez cały czas drewnianą łyżką do chwili, aż woda całkowicie wyparuje i powstanie gęsta masa. Powstałą masę ściągnąć z ognia. Następnie pozostałe masło stopić w rondlu, po czym 1 łyżkę stopionego masła przelać na talerz. Na masło na talerzu wyłożyć cała masę z rondla i uformować z niej dużą kulkę. W środku uformowanej kulki zrobić wgłębienie łyżką i wlać do niego resztę stopionego wcześniej masła. Wszystko polać miodem lipowym i podawać do spożycia na ciepło.
Komentarze (0)