Asida

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2704
Asida
fot. RustyClark (hottnfunkyradio.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 500 ml wody
  • 300 g mąki pszennej
  • 250 ml wrzącej
  • 100 g masła
  • 5 łyżek płynnego miodu lipowego
  • 1 łyżeczka soli

Opis przygotowania:

500 ml wody przelać do rondla, dodać do niej 25 g masła, wsypać sól i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu wsypać do tego mąkę, zmniejszyć ogień i cały czas mieszać drewnianą łyżką do chwili, aż składniki dobrze zgęstnieją. Wtedy ściągnąć je z ognia i jeszcze raz dobrze wymieszać łyżką, aby nie było żadnych grudek. Po wymieszaniu składniki postawić ponownie na średnim ogniu, zalać je 250 ml wody i mieszać przez cały czas drewnianą łyżką do chwili, aż woda całkowicie wyparuje i powstanie gęsta masa. Powstałą masę ściągnąć z ognia. Następnie pozostałe masło stopić w rondlu, po czym 1 łyżkę stopionego masła przelać na talerz. Na masło na talerzu wyłożyć cała masę z rondla i uformować z niej dużą kulkę. W środku uformowanej kulki zrobić wgłębienie łyżką i wlać do niego resztę stopionego wcześniej masła. Wszystko polać miodem lipowym i podawać do spożycia na ciepło.

Komentarze (0)