Ashure

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2030
Ashure
fot. Maderibeyza (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 500 g pszenicy
  • 250 g cukru
  • 100 g ciecierzycy
  • 100 g białej fasoli
  • 50 g rodzynek
  • 2 łyżki nasion granatu
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżki tłuczonych orzechów laskowych
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki suszonej, czarnej porzeczki
  • 1,5 l wody
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 0,5 szklanki kleistego ryżu
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu

Opis przygotowania:

Rodzynki oraz suszoną porzeczkę przesypać razem na sito, sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Ciecierzycę, pszenicę, ryż i fasolę dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, przesypać całość do jednego rondla, zalać wodą, zasypać cukrem i moczyć przez 1,5 godziny. Po namoczeniu wszystkie składniki posypać cynamonem, skrobią kukurydzianą i gotować do ich miękkości. Pod koniec gotowania dodać do tego sparzone wcześniej rodzynki z czarną porzeczką. Całość dokładnie wymieszać, ściągnąć z ognia i wraz z gotowaną wodą przelać do miseczek. Gotowy deser posypać tłuczonymi orzechami laskowymi, nasionami granatu i cukrem pudrem. Podawać na ciepło.

Komentarze (0)