Ashure
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2261
Składniki:
- 500 g pszenicy
- 250 g cukru
- 100 g ciecierzycy
- 100 g białej fasoli
- 50 g rodzynek
- 2 łyżki nasion granatu
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
- 2 łyżki tłuczonych orzechów laskowych
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki suszonej, czarnej porzeczki
- 1,5 l wody
- 1 szklanka wrzącej wody
- 0,5 szklanki kleistego ryżu
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
Opis przygotowania:
Rodzynki oraz suszoną porzeczkę przesypać razem na sito, sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Ciecierzycę, pszenicę, ryż i fasolę dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, przesypać całość do jednego rondla, zalać wodą, zasypać cukrem i moczyć przez 1,5 godziny. Po namoczeniu wszystkie składniki posypać cynamonem, skrobią kukurydzianą i gotować do ich miękkości. Pod koniec gotowania dodać do tego sparzone wcześniej rodzynki z czarną porzeczką. Całość dokładnie wymieszać, ściągnąć z ognia i wraz z gotowaną wodą przelać do miseczek. Gotowy deser posypać tłuczonymi orzechami laskowymi, nasionami granatu i cukrem pudrem. Podawać na ciepło.
Komentarze (0)