Arrancini
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2712
Składniki:
- 200 g łopatki wieprzowej bez kości
- 200 g zielonego groszku w zalewie
- 200 g kukurydzy w zalewie
- 2 szklanki ryżu
- 2 łyżki pikantnego keczupu
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 cebula
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 jajko
- 0,5 szklanki sera cheddar
- pęczek rukoli do dekoracji
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Rukolę umyć i osączyć z wody. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, po czym zalać go 4 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Odparowany (ale jeszcze ciepły) wymieszać z tartym serem cheddar. Zielony groszek oraz kukurydzę osączyć z zalewy i przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone na drobne kawałki mięso, oprószyć szczyptą soli, pieprzu, mielonym tymiankiem i przyrumienić. Następnie dodać do tego przecier pomidorowy, wymieszać i dusić do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, składniki ściągnąć z ognia i wymieszać ze składnikami w misce. Jajko roztrzepać widelcem na talerzu. Na drugi talerz przesypać bułkę tartą. Następnie z ugotowanego wcześniej ryżu i sera uformować małe kulki ręcznie, po czym zrobić w nich wgłębienie palcem i nałożyć do tego wymieszane składniki z mięsem. Całość dokładnie zlepić, namoczyć w roztrzepanym jajku, potem w bułce tartej i wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Smażyć na zloty kolor, a usmażone ściągnąć z ognia, osaczyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Dodać do tego pikantny keczup i udekorować rukolą.
Komentarze (0)