Arrancini

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2359
Arrancini
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g łopatki wieprzowej bez kości
  • 200 g zielonego groszku w zalewie
  • 200 g kukurydzy w zalewie
  • 2 szklanki ryżu
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki sera cheddar
  • pęczek rukoli do dekoracji
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Rukolę umyć i osączyć z wody. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, po czym zalać go 4 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Odparowany (ale jeszcze ciepły) wymieszać z tartym serem cheddar. Zielony groszek oraz kukurydzę osączyć z zalewy i przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone na drobne kawałki mięso, oprószyć szczyptą soli, pieprzu, mielonym tymiankiem i przyrumienić. Następnie dodać do tego przecier pomidorowy, wymieszać i dusić do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, składniki ściągnąć z ognia i wymieszać ze składnikami w misce. Jajko roztrzepać widelcem na talerzu. Na drugi talerz przesypać bułkę tartą. Następnie z ugotowanego wcześniej ryżu i sera uformować małe kulki ręcznie, po czym zrobić w nich wgłębienie palcem i nałożyć do tego wymieszane składniki z mięsem. Całość dokładnie zlepić, namoczyć w roztrzepanym jajku, potem w bułce tartej i wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Smażyć na zloty kolor, a usmażone ściągnąć z ognia, osaczyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Dodać do tego pikantny keczup i udekorować rukolą.

Komentarze (0)