Aralu Sandige

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 949
Aralu Sandige
fot. SindhuM (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 4.0

Składniki:

  • 250 g miąższu z białego melona
  • 5 filiżanek dmuchanego ryżu
  • 3 szklanki wody
  • 3 zielone papryczki chili
  • 2 łyżki soku ze świeżo wyciśniętej limonki
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki asafetydy
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Papryczkę chili umyć, odsączyć z wody, pozbawić nasion i pokroić drobno. Miąższ z melona pokroić w drobną kostkę i połączyć z pokrojoną papryczką chili. Oba składniki oprószyć szczyptą soli, asafetydą i przełożyć do miski. Ryż dmuchany namoczyć w 3 szklankach zimnej wody, odcisnąć go z nadmiaru wody i wymieszać z pokrojonym miąższem z melona oraz chili. Całość wymieszać, po czym zrobić z tego ręcznie małe kulki i przełożyć na tackę. Wszystko suszyć na słońcu przez 2-3 dni. Po ususzeniu włożyć to do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor. Usmażone kulki wyciągnąć łyżką cedzakową z oleju i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)