Aralu Sandige
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1089
Składniki:
- 250 g miąższu z białego melona
- 5 filiżanek dmuchanego ryżu
- 3 szklanki wody
- 3 zielone papryczki chili
- 2 łyżki soku ze świeżo wyciśniętej limonki
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki asafetydy
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Papryczkę chili umyć, odsączyć z wody, pozbawić nasion i pokroić drobno. Miąższ z melona pokroić w drobną kostkę i połączyć z pokrojoną papryczką chili. Oba składniki oprószyć szczyptą soli, asafetydą i przełożyć do miski. Ryż dmuchany namoczyć w 3 szklankach zimnej wody, odcisnąć go z nadmiaru wody i wymieszać z pokrojonym miąższem z melona oraz chili. Całość wymieszać, po czym zrobić z tego ręcznie małe kulki i przełożyć na tackę. Wszystko suszyć na słońcu przez 2-3 dni. Po ususzeniu włożyć to do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor. Usmażone kulki wyciągnąć łyżką cedzakową z oleju i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)