Anelletti al forno
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1994
Składniki:
- 300 g mielonego mięsa wołowego
- 200 g zielonego groszku w zalewie
- 150 g przecieru pomidorowego
- 150 g tartego parmezanu
- 50 ml białego wina wytrawnego
- 40 g makaronu Anelletti lub kółka
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 marchewki
- 1 bakłażan
- 1 łodyga selera
- 1 łyżka bułki tartej
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Bakłażana obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Marchew obrać ze skóry i pokroić na drobne kawałki. Łodygę selera posiekać drobno. Groszek zielony osączyć z zalewy. Makaron przełożyć do rondla, potem zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojonego bakłażana, marchew oraz osączony z zalewy zielony groszek. Smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Następnie dodać do tego mielone mięso wołowe, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do czasu, aż mięso zmieni kolor. Wtedy wlać do tego przecier pomidorowy, wino wytrawne i dokładnie rozmieszać. Doprawić do smaku przyprawami (jeśli trzeba) i dusić pod przykryciem przez 3 minuty. Po tym czasie duszone składniki ściągnąć z ognia, wymieszać z ugotowanym wcześniej makaronem i przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania. Wszystko posypać bułką tartą, tartym parmezanem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 20 minut.
Komentarze (0)