Ambasador
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2377
Składniki:
- 0,5 szklanki mleka
- 2 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 1 kost. margaryny
- 3 jaja
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- słoik wiśni
Opis przygotowania:
Mleko wraz z margaryną, cukrem i kakao zagotować. Z tej masy odlać jakieś 3/4 szklanki do polania nią wierzchu placka.
Gdy reszta masy ostygnie, dodać żółtka i mąkę z proszkiem. Dobrze wszystko wymieszać, dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto przelać na blaszkę, na nie poukładać wiśnie (dość obficie). Upiec. Po ostudzeniu polać je masą i posypać wiórkami kokosowymi. Można również orzechami, migdałami itp. Ciasto najlepiej upiec na średniej blaszce, pieczemy ok. 40-45 min w 180 st. C.
Gdy reszta masy ostygnie, dodać żółtka i mąkę z proszkiem. Dobrze wszystko wymieszać, dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto przelać na blaszkę, na nie poukładać wiśnie (dość obficie). Upiec. Po ostudzeniu polać je masą i posypać wiórkami kokosowymi. Można również orzechami, migdałami itp. Ciasto najlepiej upiec na średniej blaszce, pieczemy ok. 40-45 min w 180 st. C.
Komentarze (0)