Amaretti di Saronno

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2390
Amaretti di Saronno
fot. Greg O'Beirne / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 240 g cukru pudru
  • 200 g mielonych migdałów
  • 100 g brązowego cukru
  • 4 białka jaj
  • 2 łyżeczki likieru Ameretto
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Opis przygotowania:

Mielone migdały przesypać do miski i wymieszać brązowym cukrem i proszkiem do pieczenia. Następnie z białek ubić mikserem sztywną pianę. Do ubitej piany wsypać cały stopniowo cukier puder i nadal ubijać całość mikserem przez 3 minuty. Po tym czasie wsypać do tego wymieszane składniki z miski, wlać ekstrakt waniliowy, likier Ameretto i ponownie wszystko dokładnie zmiksować mikserem, aż do uzyskania jednolitej masy. Gotową masę przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia, wysmarować ja łopatką i kieliszkiem wyciąć w niej krążki. Nadmiar ciasta odebrać. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec przez 10-15 minut. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

Komentarze (0)