Amaretti di Saronno
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2390
Składniki:
- 240 g cukru pudru
- 200 g mielonych migdałów
- 100 g brązowego cukru
- 4 białka jaj
- 2 łyżeczki likieru Ameretto
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Opis przygotowania:
Mielone migdały przesypać do miski i wymieszać brązowym cukrem i proszkiem do pieczenia. Następnie z białek ubić mikserem sztywną pianę. Do ubitej piany wsypać cały stopniowo cukier puder i nadal ubijać całość mikserem przez 3 minuty. Po tym czasie wsypać do tego wymieszane składniki z miski, wlać ekstrakt waniliowy, likier Ameretto i ponownie wszystko dokładnie zmiksować mikserem, aż do uzyskania jednolitej masy. Gotową masę przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia, wysmarować ja łopatką i kieliszkiem wyciąć w niej krążki. Nadmiar ciasta odebrać. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec przez 10-15 minut. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Komentarze (0)