Akki Rotti

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 272

Składniki:

  • 300 g mąki ryżowej
  • 3 łyżki oleju
  • 1 marchew
  • 1 czerwona cebula
  • 1 szklanka wody
  • 1 zielona papryczka chili
  • 1 łyżka świeżo startego kokosa
  • 1 zielony ogórek
  • 1 łyżeczka świeżo, startego imbiru
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • pęczek natki zielonej pietruszki
  • pęczek zielonego koperku
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa i zioła umyć i odsączyć z wody. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Marchew obrać ze skóry i pokroić w cienkie talarki. Ogórka obrać ze skóry i pokroić w cienkie krążki. Papryczkę chili pozbawić nasion i pokroić drobno. Następnie rozgrzać mocno olej na patelni i dodać do niego mielony kminek, pokrojoną marchew, świeżo starty imbir i papryczkę chili. Składniki te smażyć do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy dodać do tego pokrojonego ogórka zielonego. Mąkę przesypać do miski i wymieszać ją ze świeżo startym kokosem oraz szczyptą soli. Wlać do tego wodę, dodać pokrojoną natkę zielonej pietruszki, zielony koperek i dobrze wymieszać, aby powstała konsystencja gęstej śmietanki. Po wymieszaniu przelać to do smażonych składników na patelni. Wszystko smażyć na rumiany kolor . A gotowe ściągnąć z ognia i lekko przestudzić.

Komentarze (0)