Akki Rotti
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 359
Składniki:
- 300 g mąki ryżowej
- 3 łyżki oleju
- 1 marchew
- 1 czerwona cebula
- 1 szklanka wody
- 1 zielona papryczka chili
- 1 łyżka świeżo startego kokosa
- 1 zielony ogórek
- 1 łyżeczka świeżo, startego imbiru
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- pęczek natki zielonej pietruszki
- pęczek zielonego koperku
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa i zioła umyć i odsączyć z wody. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Marchew obrać ze skóry i pokroić w cienkie talarki. Ogórka obrać ze skóry i pokroić w cienkie krążki. Papryczkę chili pozbawić nasion i pokroić drobno. Następnie rozgrzać mocno olej na patelni i dodać do niego mielony kminek, pokrojoną marchew, świeżo starty imbir i papryczkę chili. Składniki te smażyć do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy dodać do tego pokrojonego ogórka zielonego. Mąkę przesypać do miski i wymieszać ją ze świeżo startym kokosem oraz szczyptą soli. Wlać do tego wodę, dodać pokrojoną natkę zielonej pietruszki, zielony koperek i dobrze wymieszać, aby powstała konsystencja gęstej śmietanki. Po wymieszaniu przelać to do smażonych składników na patelni. Wszystko smażyć na rumiany kolor . A gotowe ściągnąć z ognia i lekko przestudzić.
Komentarze (0)