Akashiyaki
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1814
Składniki:
- 200 g mrożonej ośmiornicy
- 50 ml ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek do wysmarowania formy do ciasta
- zielony koperek
- Na ciasto:
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka wody
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Ośmiornicę rozmrozić i pokroić na małe kawałki. Koperek zielony umyć, osączyć z wody i posiekać drobno.
Przygotować ciasto; mąkę przesypać do miski, wymieszać z solą, wbić do tego jajka, wlać wodę i wyrobić ciasto trzepaczką. Wyrobione ciasto powinno posiadać konsystencje gęstej śmietany. Następnie formę do smażenia kulek z ciasta wysmarować oliwą z oliwek i rozgrzać ją do temperatury 185°C, po czym przelać do niej wyrobione ciasto.
Do każdej z formy z ciastem wrzucić pokrojoną ośmiornicę. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu przełożyć na tackę, polać sosem sojowym i posypać pokrojonym zielonym koperkiem.
Przygotować ciasto; mąkę przesypać do miski, wymieszać z solą, wbić do tego jajka, wlać wodę i wyrobić ciasto trzepaczką. Wyrobione ciasto powinno posiadać konsystencje gęstej śmietany. Następnie formę do smażenia kulek z ciasta wysmarować oliwą z oliwek i rozgrzać ją do temperatury 185°C, po czym przelać do niej wyrobione ciasto.
Do każdej z formy z ciastem wrzucić pokrojoną ośmiornicę. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu przełożyć na tackę, polać sosem sojowym i posypać pokrojonym zielonym koperkiem.
Komentarze (0)