Akashiyaki

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1595
Akashiyaki
fot. holycalamity / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g mrożonej ośmiornicy
  • 50 ml ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek do wysmarowania formy do ciasta
  • zielony koperek
  • Na ciasto:
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka wody
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Ośmiornicę rozmrozić i pokroić na małe kawałki. Koperek zielony umyć, osączyć z wody i posiekać drobno.

Przygotować ciasto; mąkę przesypać do miski, wymieszać z solą, wbić do tego jajka, wlać wodę i wyrobić ciasto trzepaczką. Wyrobione ciasto powinno posiadać konsystencje gęstej śmietany. Następnie formę do smażenia kulek z ciasta wysmarować oliwą z oliwek i rozgrzać ją do temperatury 185°C, po czym przelać do niej wyrobione ciasto.

Do każdej z formy z ciastem wrzucić pokrojoną ośmiornicę. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu przełożyć na tackę, polać sosem sojowym i posypać pokrojonym zielonym koperkiem.

Komentarze (0)