Ajwar

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3998
Ajwar
fot. Off-shell (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 4.0

Składniki:

  • 80 dag papryki
  • 40 dag bakłażanów
  • 6 ząbków czosnku
  • 100 ml oliwy
  • odrobina octu
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Bakłażany obierz i pokrój. Papryki oczyść i także pokrój. Do garnka wlej 3/4 litra wody, dodaj trochę oliwy i zagotuj. Wrzuć warzywa i gotuj kilka minut. Odcedź i zmiksuj lub zmiel warzywa. Do garnka wlej resztę oliwy, włóż masę warzywną i gotuj na małym ogniu mieszając, aż zgęstnieje. Dodaj zmiażdżony czosnek, dopraw solą, pieprzem i jeszcze raz zagotuj. Można doprawić trochę octem. Na zimę włóż ajwar do gorących twistów, wstaw do gorącego piekarnika na kilka minut, aby się zawekował.

Autor: mateusz

Komentarze (0)