Ajwar
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3998
Składniki:
- 80 dag papryki
- 40 dag bakłażanów
- 6 ząbków czosnku
- 100 ml oliwy
- odrobina octu
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Bakłażany obierz i pokrój. Papryki oczyść i także pokrój. Do garnka wlej 3/4 litra wody, dodaj trochę oliwy i zagotuj. Wrzuć warzywa i gotuj kilka minut. Odcedź i zmiksuj lub zmiel warzywa. Do garnka wlej resztę oliwy, włóż masę warzywną i gotuj na małym ogniu mieszając, aż zgęstnieje. Dodaj zmiażdżony czosnek, dopraw solą, pieprzem i jeszcze raz zagotuj. Można doprawić trochę octem. Na zimę włóż ajwar do gorących twistów, wstaw do gorącego piekarnika na kilka minut, aby się zawekował.
Komentarze (0)