Ajika

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2494
Ajika
fot. Georgian Recipes (Wikimedia Commons) / CC-BY 3.0

Składniki:

  • 5 czerwonych ostrych papryk chili
  • 3 główki czosnku
  • 2 czerwone słodkie papryki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka mielonej kozieradki
  • 1 łyżeczka suszonych nagietków
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • natka zielonej pietruszki
  • natka selera
  • pęczek zielonego koperku
  • pęczek fioletowej bazylii
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę ostrą i słodką przekroić na połowy, usunąć z nich nasiona i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 150°C. Paprykę piec do miękkości, po czym wyciągnąć ją z piekarnika i przełożyć do miksera. Główki czosnku podzielić na ząbki, obrać je ze skóry i dodać do papryki w mikserze. Dodać do tego natkę zielonej pietruszki, seler oraz fioletową bazylię. Składniki w mikserze oprószyć mieloną kozieradką, kolendrą, suszonymi nagietkami, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzem, wlać do tego oliwę z oliwek i zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowaną przełożyć je na talerz i podawać do potraw mięsnych i rybnych.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów