Ajika
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2874
Składniki:
- 5 czerwonych ostrych papryk chili
- 3 główki czosnku
- 2 czerwone słodkie papryki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka mielonej kozieradki
- 1 łyżeczka suszonych nagietków
- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
- natka zielonej pietruszki
- natka selera
- pęczek zielonego koperku
- pęczek fioletowej bazylii
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę ostrą i słodką przekroić na połowy, usunąć z nich nasiona i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 150°C. Paprykę piec do miękkości, po czym wyciągnąć ją z piekarnika i przełożyć do miksera. Główki czosnku podzielić na ząbki, obrać je ze skóry i dodać do papryki w mikserze. Dodać do tego natkę zielonej pietruszki, seler oraz fioletową bazylię. Składniki w mikserze oprószyć mieloną kozieradką, kolendrą, suszonymi nagietkami, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzem, wlać do tego oliwę z oliwek i zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowaną przełożyć je na talerz i podawać do potraw mięsnych i rybnych.
Komentarze (0)