Ajika

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2979
Ajika
fot. Moonsun1981 / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 200 g ostrej czerwonej papryki
  • 3 kg dojrzałych pomidorów
  • 2 główki czosnku
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki soli
  • 1,5 kg czerwonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonej kozieradki

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić w drobną kostkę i przełożyć do rondla. Paprykę pozbawić nasion, pokroić drobno i dodać do pokrojonych wcześniej pomidorów. Główki czosnku podzielić na ząbki, obrać je ze skóry, pokroić drobno i dodać do całości. Wszystko doprawić solą, pieprzem, mieloną kolendrą, kozieradką i zmiksować mikserem. Zmiksowane składniki postawić na średnim ogniu i gotować przez 30 minut. Po tym czasie gotowane składniki ściągnąć z ognia, część z nich przełożyć do miski i podawać do spożycia. Natomiast resztę przełożyć do zamykanego słoika, zakręcić, włożyć go do rondla zalanego do połowy wodą i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu wyciągnąć go z wody i pozostawić w temperaturze pokojowej.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów