Ajika
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2979
Składniki:
- 200 g ostrej czerwonej papryki
- 3 kg dojrzałych pomidorów
- 2 główki czosnku
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 2 łyżeczki soli
- 1,5 kg czerwonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka mielonej kozieradki
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić w drobną kostkę i przełożyć do rondla. Paprykę pozbawić nasion, pokroić drobno i dodać do pokrojonych wcześniej pomidorów. Główki czosnku podzielić na ząbki, obrać je ze skóry, pokroić drobno i dodać do całości. Wszystko doprawić solą, pieprzem, mieloną kolendrą, kozieradką i zmiksować mikserem. Zmiksowane składniki postawić na średnim ogniu i gotować przez 30 minut. Po tym czasie gotowane składniki ściągnąć z ognia, część z nich przełożyć do miski i podawać do spożycia. Natomiast resztę przełożyć do zamykanego słoika, zakręcić, włożyć go do rondla zalanego do połowy wodą i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu wyciągnąć go z wody i pozostawić w temperaturze pokojowej.
Komentarze (0)