Ajiaco

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1328
Ajiaco
fot. Xemenendura (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0
Ajiaco to zupa popularna szczególnie w Kolumbii w rejonie Bogoty. Do jej przyrządzenia wykorzystuje się zwykle kurczaka, ziemniaki oraz żółtlicę drobnowiatową.

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 2 udka z kurczaka
  • 2 kolby kukurydzy
  • 1,5 l wody
  • 1 łyżka kaparów w zalewie
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • pęczek żółtlicy drobnokwiatowej
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Żółtlicę drobnokwiatową dokładnie umyć i odsączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć i pokroić w dużą kostkę. Kolby kukurydzy pokroić na 4 cm kawałki. Następnie cebulę obrać ze skóry, pokroić ją drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Do zeszklonej cebuli wlać 1,5 l wody, dodać udka z kurczaka, wsypać szczyptę soli i gotować je do miękkości. Po ugotowaniu kurczaka wyciągnąć z rondla, usunąć z niego kości, a same mięso wyłożyć na talerz.

Do ugotowanego wcześniej wywaru z kurczaka w rondlu włożyć pokrojone wcześniej ziemniaki, kolby kukurydzy, odsączone z zalewy kapary i dodać do tego pęczek żółtlicy drobnokwiatowej. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i gotować na średnim ogniu do miękkości warzyw. Po ugotowaniu wyciągnąć z tego ugotowaną żółtlicę, a resztę przelać na talerz z kurczakiem.

Komentarze (0)