Ajiaco
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1328
Ajiaco to zupa popularna szczególnie w Kolumbii w rejonie Bogoty. Do jej przyrządzenia wykorzystuje się zwykle kurczaka, ziemniaki oraz żółtlicę drobnowiatową.
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 2 udka z kurczaka
- 2 kolby kukurydzy
- 1,5 l wody
- 1 łyżka kaparów w zalewie
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- pęczek żółtlicy drobnokwiatowej
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Żółtlicę drobnokwiatową dokładnie umyć i odsączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć i pokroić w dużą kostkę. Kolby kukurydzy pokroić na 4 cm kawałki. Następnie cebulę obrać ze skóry, pokroić ją drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Do zeszklonej cebuli wlać 1,5 l wody, dodać udka z kurczaka, wsypać szczyptę soli i gotować je do miękkości. Po ugotowaniu kurczaka wyciągnąć z rondla, usunąć z niego kości, a same mięso wyłożyć na talerz.
Do ugotowanego wcześniej wywaru z kurczaka w rondlu włożyć pokrojone wcześniej ziemniaki, kolby kukurydzy, odsączone z zalewy kapary i dodać do tego pęczek żółtlicy drobnokwiatowej. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i gotować na średnim ogniu do miękkości warzyw. Po ugotowaniu wyciągnąć z tego ugotowaną żółtlicę, a resztę przelać na talerz z kurczakiem.
Do ugotowanego wcześniej wywaru z kurczaka w rondlu włożyć pokrojone wcześniej ziemniaki, kolby kukurydzy, odsączone z zalewy kapary i dodać do tego pęczek żółtlicy drobnokwiatowej. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i gotować na średnim ogniu do miękkości warzyw. Po ugotowaniu wyciągnąć z tego ugotowaną żółtlicę, a resztę przelać na talerz z kurczakiem.
Komentarze (0)