Aji de gallina

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1110
Aji de gallina
fot. franzconde (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 600 ml bulionu drobiowego
  • 6 czarnych oliwek w zalewie bez pestek
  • 4 ziemniaki
  • 4 czerstwe kromki pszennego chleba
  • 3 żółte papryki Aji
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki tłuczonych włoskich orzechów
  • 2 gotowane jajka
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 0,5 szklanki oleju
  • 0,5 szklanki mleka 2%
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • natka selera do dekoracji

Opis przygotowania:

Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować go na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować. Kromki chleba pszennego przełożyć do miski, zalać je mlekiem i moczyć przez 10 minut. Po namoczeniu odcisnąć je z nadmiaru mleka, a odciśnięty chleb przełożyć do miski.

Następnie ziemniaki dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć je do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, obrać je ze skóry, pokroić na małe kawałki i dodać do odciśniętego wcześniej chleba. Dodać do tego obrane ze skorupek i pokrojone drobno jajka.

Piersi z kurczaka włożyć do bulionu drobiowego w rondlu i gotować je do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić z bulionu, mięso rozdrobnić i dodać do składników w misce. Bulion z gotowania mięsa pozostawić.

Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Paprykę pozbawić nasion, zmiksować mikserem na jednolitą masę i dodać do zeszklonego czosnku z cebulą. Składniki te dusić na średnim ogniu przez 2 minuty, potem dodać do tego wszystkie składniki z miski oraz ugotowany wcześniej ryż. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz kurkumą, dobrze wymieszać, zalać 2 filiżankami pozostawionego bulionu z gotowanego mięsa i gotować przez 2 minuty.

Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Gotową potrawę zieloną natką selera.

Komentarze (0)