Aji de gallina
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1110
Składniki:
- 600 ml bulionu drobiowego
- 6 czarnych oliwek w zalewie bez pestek
- 4 ziemniaki
- 4 czerstwe kromki pszennego chleba
- 3 żółte papryki Aji
- 2 piersi z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki tłuczonych włoskich orzechów
- 2 gotowane jajka
- 2 łyżki startego parmezanu
- 1 szklanka kleistego ryżu
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- 0,5 szklanki oleju
- 0,5 szklanki mleka 2%
- sól
- pieprz czarny mielony
- natka selera do dekoracji
Opis przygotowania:
Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować go na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować. Kromki chleba pszennego przełożyć do miski, zalać je mlekiem i moczyć przez 10 minut. Po namoczeniu odcisnąć je z nadmiaru mleka, a odciśnięty chleb przełożyć do miski.
Następnie ziemniaki dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć je do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, obrać je ze skóry, pokroić na małe kawałki i dodać do odciśniętego wcześniej chleba. Dodać do tego obrane ze skorupek i pokrojone drobno jajka.
Piersi z kurczaka włożyć do bulionu drobiowego w rondlu i gotować je do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić z bulionu, mięso rozdrobnić i dodać do składników w misce. Bulion z gotowania mięsa pozostawić.
Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Paprykę pozbawić nasion, zmiksować mikserem na jednolitą masę i dodać do zeszklonego czosnku z cebulą. Składniki te dusić na średnim ogniu przez 2 minuty, potem dodać do tego wszystkie składniki z miski oraz ugotowany wcześniej ryż. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz kurkumą, dobrze wymieszać, zalać 2 filiżankami pozostawionego bulionu z gotowanego mięsa i gotować przez 2 minuty.
Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Gotową potrawę zieloną natką selera.
Następnie ziemniaki dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć je do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, obrać je ze skóry, pokroić na małe kawałki i dodać do odciśniętego wcześniej chleba. Dodać do tego obrane ze skorupek i pokrojone drobno jajka.
Piersi z kurczaka włożyć do bulionu drobiowego w rondlu i gotować je do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić z bulionu, mięso rozdrobnić i dodać do składników w misce. Bulion z gotowania mięsa pozostawić.
Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Paprykę pozbawić nasion, zmiksować mikserem na jednolitą masę i dodać do zeszklonego czosnku z cebulą. Składniki te dusić na średnim ogniu przez 2 minuty, potem dodać do tego wszystkie składniki z miski oraz ugotowany wcześniej ryż. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz kurkumą, dobrze wymieszać, zalać 2 filiżankami pozostawionego bulionu z gotowanego mięsa i gotować przez 2 minuty.
Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Gotową potrawę zieloną natką selera.
Komentarze (0)