Ais kacang

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1641
Ais kacang
fot. Andrew Bogott / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 300 ml skondensowanego mleka słodkiego
  • 200 g kukurydzy w zalewie
  • 100 g czerwonej fasoli w zalewie
  • 4 kiwi
  • 2 gałki lodów śmietankowych
  • 2 łyżki łuskanych pistacji
  • 1 szklanka przegotowanej, przestudzonej wody

Opis przygotowania:

Fasolę osączyć z zalewy i zmiksować mikserem na jednolita miazgę. Następnie przełożyć ją do plastikowego pojemnika. Do zmiksowanej fasoli wlać mleko skondensowane, wodę przegotowaną i dokładnie wymieszać, po czym wstawić do zamrażalnika. Po zamrożeniu wyciągnąć, odczekać 5 minut i przełożyć do pucharków deserowych. Łuskane pistacje zmieszać z kukurydzą w zalewie i polać tym składniki w pucharkach deserowych. Kiwi umyć, obrać ze skóry, zmiażdżyć widelcem na małe kawałeczki i dodać do składników. Na koniec dodać po jednej gałce lodów śmietankowych.

Komentarze (0)