Æbleflæsk

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1279
Æbleflæsk
fot. Nillerdk (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 4.0

Składniki:

  • 200 g wędzonego boczku w plastrach
  • 4 jabłka renety
  • 4 kromki chleba razowego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz mielony czarny

Opis przygotowania:

Jabłka umyć, osączyć z wody, pozbawić gniazd nasiennych, po czym miąższ wraz ze skóra pokroić w dużą kostkę. Cebulę obrać ze skóry i również pokroić w dużą kostkę. Chleb razowy wyłożyć na talerz. Plastry wędzonego boczku pokroić na małe kawałki, przełożyć je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, oprószyć je szczyptą soli, pierzu, suszonym tymiankiem i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż boczek dobrze się przyrumieni. Wtedy ściągnąć boczek z patelni i nałożyć go na chleb na talerzu. Do pozostawionego po smażeniu tłuszczu z wędzonego boczku na patelni dodać masło i wsypać do tego cukier brązowy. Składniki wymieszać, postawić na średnim ogniu i smażyć do chwili, aż się cukier rozpuści. Wówczas dodać do tego pokrojone wcześniej jabłka oraz cebulę. Składniki na patelni dokładnie wymieszać i smażyć pod przykryciem do chwili, aż się przyrumienią. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do całości na talerzu.

Komentarze (0)