Ciekawe artykuły
WięcejJak dobrze wybrać wodę mineralną?
Woda jest niezbędnym elementem naszego pożywienia. Bierze udział w fundamentalnych funkcjach organizmiu człowieka, tj: transportuje składniki odżywcze do tkanek i komórek, uproszcza wydalanie toksycznych produktów przemiany materii, wspiera metabolizm organizmu, pozwala regulować temperaturę ciała, skurcze...
Czytaj dalejCzym jest żywność liofilizowana i czy jest zdrowa?
Liofilizacja to proces, w którym pod wpływem niskiego ciśnienia zamrożone produkty pozbawiane są około 90% zawartej w nich wody, dzięki czemu zachowują kształt, smak i przede wszystkim wszystkie wartości odżywcze.
Czytaj dalejMaliny i ich niezwykłe właściwości
Latem zjadamy je prosto z krzaczka, a w okresie jesienno-zimowym dodajemy do herbaty. Można z nich robić różne przetwory, ale oprócz tego, żę maliny wyśmienicie smakują, mają dobroczynny wpływ na nasz organizm.
Czytaj dalejCzy wątróbka leży nam na wątrobie?
Wątróbka zawiera wiele składników mineralnych, w tym szczególnie dobrze przyswajalne żelazo, cynk i miedź. Jest źródłem takich witamin jak A, D, B2, B12 oraz kwasu foliowego. Już 100 g wątróbki zawiera znaczną część dziennej dawki...
Czytaj dalej