Klopsy z ziemniakami i żurawiną

Oceń:
(5 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 942
Klopsy z ziemniakami i żurawiną
fot. tatiana_bralnina (elements.envato.com)

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki świeżej żurawiny
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • natka zielonej pietruszki
  • Klopsy:
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 szklanka oleju
  • pieprz czarny mielony
  • sól

Opis przygotowania:

Suszoną i świeżą żurawinę sparzyć wrzącą wodą na sicie i odsączyć z jej nadmiaru. Natkę zielonej pietruszki umyć, odsączyć z wody i drobno posiekać. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, wlać do mich śmietanę i utłuc tłuczkiem na jednolitą masę. Po ubiciu ziemniaki wyłożyć na talerz.

Przygotować klopsy: mięso mielone przełożyć do miski, wbić do niego jajko doprawić do smaku solą, pieprzem i mielonymi nasionami kolendry. Następnie składniki te dobrze wymieszać i uformować z tego ręcznie małe kulki. Obtoczyć je bułką tartą i smażyć na średnim ogniu w mocno rozgrzanym oleju na patelni z każdej strony na rumiany kolor. Następnie ściągnąć je z ognia, odsączyć z nadmiaru tłuszczu i dodać do ziemniaków na talerzu.

Wszystko posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki oraz suszoną i świeża żurawiną.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów