Kluski ziemniaczane z szynką i szpinakiem

Oceń:
(4 głosy)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1084
Kluski ziemniaczane z szynką i szpinakiem
fot. PeteerS (elements.envato.com)

Składniki:

  • 300 g świeżego szpinaku
  • 4 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • sól
  • Kluski
  • 500 g ziemniaków
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • Farsz:
  • 300 g szynki wędzonej

Opis przygotowania:

Szpinak oraz szczypiorek umyć i odsączyć z wody. Szpinak wrzucić do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu szpinak odcedzić i wyłożyć na talerz.

Przygotować kluski: ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić i utłuc tłuczkiem na jednolitą masę. Utłuczone ziemniaki wyłożyć na stolnicę, wsypać do nich mąkę wbić jajko i wyrobić z tego ciasto. Ciasto podzielić na równe kawałki.

Szynkę wędzona pokroić w drobna kostkę i nałożyć ją na pokrojone kawałki ciasta. Z całości uformować małe kulki ręcznie, po czym wrzucić je do 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i gotować je przez 3 minuty. Po tym czasie kulki odcedzić i wyłożyć na szpinak na talerzu. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i lekko zrumienić ją na rozgrzanym oleju na patelni. Po zrumienieniu nałożyć ją na potrawę. Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów