Zupa ziemniaczana z porem, frytkami i boczkiem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3771
Składniki:
- 800 ml bulionu warzywnego z kostki
- 400 g ziemniaków
- 50 g masła
- 15 g wędzonego boczku
- 2 łyżki śmietany 18 %
- 1 por
- 1 cebula
- pęczek szczypiorku
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, z czego dwa ziemniaki pokroić w cienkie plastry, a resztę w kostkę. Szczypiorek i por pokroić drobno. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz por. Składniki oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 2 minuty. Po tym czasie wlać do tego bulion warzywny i gotować do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania wlać śmietanę, doprawić do smaku przyprawami, po czym ściągnąć z ognia, zmiksować mikserem i przelać na talerz. Na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu przełożyć pokrojony wcześniej boczek wędzony, zrumienić go i dodać do zupy. Następnie rozgrzać mocno olej na patelni, wrzucić pokrojone w cienkie plastry ziemniaki, oprószyć szczyptą soli i smażyć na rumiany kolor. Po usmażeniu osączyć z tłuszczu i dodać do składników. Gotową zupę posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (1)
Najlepszy przepis! Ta zupa jest nieziemska, nie droga i latwa do zrobienia. Polecam