Kluski mięsne

Oceń:
(4 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 807
Kluski mięsne
fot. foto_pstryki (elements.envato.com)

Składniki:

  • 600 g ziemniaków
  • 300 g mąki pszennej
  • 300 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki umyć, odsączyć z wody i drobno posiekać. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki utłuc tłuczkiem na jednolitą masę i wyłożyć na stolnicę. Do ziemniaków na stolnicy wsypać mąkę, wbić do tego jajko i wyrobić ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem.

Mięso mielone doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, po czym dodać do tego natkę zielonej pietruszki i dokładnie wymieszać. Po wymieszaniu łyżką nałożyć to na wycięte wcześniej ciasto. Całość nakryć kolejnymi krążkami z ciasta, uformować z tego ręcznie małe kulki i wrzucić je do 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody.

Kulki gotować przez 3 minuty, potem odcedzić i wyłożyć na talerz. Następnie rozgrzać olej na patelni i wsypać do niego bułkę tartą. Przyrumienić ją, a potem ściągnąć z ognia i wyłożyć na kluski na talerzu. Wszystko udekorować pozostałą natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów