Produkty, którymi możemy zastąpić mięso

Oceń:
(0 głosów)
Produkty, którymi możemy zastąpić mięso
fot. elenathewise (photodune.net)

Coraz częściej słyszymy zalecenia lekarzy i dietetyków na temat zmiany naszej diety. Powinna ona ograniczyć ilość cukrów, niezdrowych tłuszczów i mięsa. Dlaczego? Każdego roku zwiększa się zachorowalność na miażdżyce i raka jelita grubego. Zmiana jadłospisu może ochronić nas przed tymi chorobami. Na szczęście żyjemy w czasach obfitujących w wiele zamienników, gdzie każdą witaminę i minerał można uzupełnić. Jedni muszą ograniczyć mięso ze względów zdrowotnych, drudzy robią to z powodu religii (na czas trwania Postu), a inni świadomie całkowicie rezygnują z mięsa na rzecz bycia "wege". Wegetarianizm jest bardzo propagowanym stylem życia. Już ponad milion Polaków przeszło na dietę bezmięsną, co potwierdza fakt, iż praktycznie każdy z nas w gronie swoich znajomych "posiada" wegetarianina. Najwspanialszym aspektem tej diety jest humanitarne podejście do zwierząt. Przedstawiamy kilka produktów, które idealnie nadają się jako zamiennik mięsa.

Soczewica (zielona, czerwona, brązowa, czarna)

Podstawa po odstawieniu mięsa. To tani produkt, który szybko się przygotowuje. Jest bogata w łatwo przyswajalne białko, witaminy z grupy B, fosfor, wapń, błonnik, potas i magnez. Posiada niezwykle delikatny smak, a odpowiednio przyprawiona nabiera smaku podobnego do mięsa. Potrawy z soczewicy są smaczne i sycące. Ponadto można z niej zrobić gulasz, zupę, sałatkę, burgery, pulpety a nawet upiec chleb z mąki uzyskanej po jej zmieleniu.

Proteina sojowa

Soja zawiera pełnowartościowe, bogate we wszystkie aminokwasy białko. Mieści w sobie taką samą ilość aminokwasów co mięso, ale korzystniej wpływa na zdrowie, gdyż nie zawiera ciał purynowych i cholesterolu, które są przyczyną wielu schorzeń. Wykazuje właściwości antynowotworowe oraz przeciwdziała osteoporozie, dzięki zawartości izoflawonów. Przed przygotowaniem posiłku należy wcześniej ją namoczyć, aby zmiękła, a następnie przyprawić do smaku.

Tofu i tempeh

Produkty bazujące na ziarnach soi. Tofu jest świetnym zamiennikiem mięsa drobiowego. Podaje się go w towarzystwie makaronów, sałatek, jest składnikiem zapiekanek i można z niego zrobić kotlety a nawet nuggetsy. Zawiera dużo białka oraz cenny wapń. Został wynaleziony w Chinach i jest częstym dodatkiem azjatyckiej kuchni, gdzie obok niskobiałkowego ryżu jest naprawdę cenionym produktem. Natomiast pochodzący z Indonezji tempeh ze względu na smak i teksturę jest idealnym substytutem mięsa rybiego. Tempeh cechuje się dużą zawartością białka, witamin z grupy B oraz żelaza.

Fasola i inne warzywa strączkowe (groch, soczewica, ciecierzyca, bób, zielony groszek)

Są źródłem wapnia, witamin z grupy B, potasu i fosforu, żelaza, kwasu foliowego oraz błonnika. Odpowiednio przygotowane nie powodują wzdęć a posiłek oparty na strączkach jest sycący i zdrowy. Witaminy w nich zawarte idealnie współgrają z naszym organizmem. Wspierają nasz układ pokarmowy, usuwają zanieczyszczenia, obniżają ciśnienie krwi. Wykorzystuje się je w wielu daniach. Można przygotować zupy, gulasze, pasztety, sałatki burgery czy sosy.

Orzechy:

- laskowe – białko, witamina E, żelazo, cynk, witaminy z grupy B, fosfor.

- włoskie – witamina B6, kwas foliowy, fosfor, potas.

- brazylijskie – białko, tłuszcze nienasycone, witaminy z grupy B, cynk.

- nerkowca – białko, witaminy A, D, E, wapń, żelazo, potas, fosfor, miedź.

Pestki słonecznika, nasiona dyni, sezamu i lnu

Cechują się wysoka zawartością białka, tłuszczów nienasyconych, witamin z grupy B oraz żelaza. Są wysokokaloryczne, także należy spożywać je w niedużych ilościach.

Seitan („chińskie mięso”, „mięso Buddy”)

Wbrew pozorom seitan to nie mięso a pszenny gluten, który jest bardzo popularny w kuchni azjatyckiej. Jest bogaty w błonnik i cenne białko, zaś ubogi w tłuszcz i węglowodany. Podaje się go na wiele sposobów. To niedrogi produkt, który można przygotować w domu (mąka i woda). Odpowiednio przyprawiony gra rolę mięsa pieczonego, smażonego lub gotowanego.

„Mięso” Robi

Produkt dietetyczny, nie zawierający tłuszczów, konserwantów i cholesterolu. Jest to dobrze przyswojone białko, które można kupić w postaci gotowych posiłków.

TVP (teksturowane białko roślinne)

Powstaje z soi, mykroproteiny lub otłuszczonej mąki z orzeszków ziemnych. Kupimy je w postaci granulatu, gotowych kotlecików lub kostki. Posiada gumowatą teksturę, zaś nie posiada smaku, co można potraktować jako plus i doprawić potrawę według własnego uznania.

Grzyby

Są tradycyjnym polskim zamiennikiem mięsa. Bogaty smak grzybów idealnie wydobywa z potraw ich mięsny aromat. Szczególnie polecane są boczniaki, z których można zrobić kotlety.

Jeśli lubisz różnorodność smaków jako substytuty możesz również zastosować kalafior, bakłażana, buraki, yubę, nieoczyszczone zboża, chlebowiec, ziemniaki, wodorosty, ryż i quorn. Z tych wszystkich produktów łatwo wybrać coś dla siebie, a w razie niedoborów można je uzupełnić suplementem dostępnym w aptece.

Autor: Klaudia

Komentarze (0)

Inne artykuły

Bób alternatywą dla mięsa

Bób jest warzywem strączkowym, ale jako taki jest on bogaczem białka i dlatego z powodzeniem może być spożywany jako alternatywa dla mięsa. Wspomaga też układ krążenia krwi w organizmie, a w przeciwieństwie do mięsa nie...

Czytaj dalej

Alchemia smażenia: olej rzepakowy i wyrafinowane kłamstwo

Oleje roślinne wykorzystujemy do smażenia potraw, jednak za sprawą jakiejś zbiorowej hipnozy dokonujemy tym samym miażdżenia naszych naczyń krwionośnych. Codzienne, systematyczne smażenie sobie choroby obiadem staje się dla nas działaniem odwrotnie mefistofelicznym: chcąc dobrze, zło...

Czytaj dalej

Rodzaje miodów

W XXI wieku ciężko sobie wyobrazić sytuację, w której idzie się do lekarza, a zamiast kolejnej recepty wypełnionej po brzegi w medykamenty, dostaje się polecenie, aby wypić gorące mleko z łyżką miodu. W zamierzchłych czasach...

Czytaj dalej
Więcej artykułów