Ciekawe artykuły
WięcejChleb świętojański
Chleb od wieków uważany jest za symbol niebiańskiego pokarmu. Posiada on niezwykle sakralne znaczenie, ale nie w znaczeniu liturgicznym, a dogłębnie świeckim: człowiek z plonów, które zebrał od ziemi potrafił wytworzyć za pomocą własnych rąk,...
Czytaj dalejSmak energii, czyli o przywracaniu życia w zmęczone ciało
Jemy bardzo dużo, ale nasze żołądki zaczynają przypominać wysypiska śmieci, na których można znaleźć wszystko, tylko że jednocześnie jakby nic. Jedzenie stało się procesem ubocznym pośpiechu, w jakim żyjemy. Nie jest już adoracją naszego ciała...
Czytaj dalejCzy kucharz może być lekarzem?
Utajony dramat współczesnego funkcjonowania w cywilizacji polega na tym, że wytworzyliśmy nadmiar jedzenia, który z jednej strony utrzymuje nas przy życiu, a z drugiej powoduje śmiertelne choroby. W sposób więc pozorny pokonaliśmy czasy wielkiego głodu,...
Czytaj dalejTajemniczy goździk
Goździk jest stałym bywalcem w każdej polskiej kuchni. Dzięki swoim specyficznym właściwościom już dawno osiągnął miano przyprawy, która emanuje tajemniczością, a także aromatem. Jego zapach i smak jest wykorzystywany w bardzo wielu dziedzinach. Na szczególne...
Czytaj dalej