Chleb świętojański

Oceń:
(1 głos)
Chleb świętojański
fot. Chixoy (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Chleb od wieków uważany jest za symbol niebiańskiego pokarmu. Posiada on niezwykle sakralne znaczenie, ale nie w znaczeniu liturgicznym, a dogłębnie świeckim: człowiek z plonów, które zebrał od ziemi potrafił wytworzyć za pomocą własnych rąk, posiłek, który pozwolił mu przeżyć tak trudną niegdyś codzienność. Zboża, z których został zrobiony chleb, były darem żywiołów ziemi, słońca i deszczu. Chleb oznaczał więc łaskę pogańskich bożków, którzy pozwalali aby żyto rosło, a człowiek mógł dzięki niemu zaspokoić swój głód. Świętość chleba wiąże się więc z życiem, które mogło trwać przy wspólnym stole najedzonej rodziny, a większej perspektywie całej wspólnoty ludzkiej. To niezwykłe znaczenie wynikające z pierwotnych lęków związanych z przetrwaniem i kojeniem tych lęków poprzez chleb sprawia, że nadajemy pewnym rzeczom znaczenie przynajmniej synonimiczne.

Chleb świętojański nie jest więc chlebem w dosłownym tego słowa znaczeniu, ale tym, co w czasach biblijnych stanowiło „chleb powszedni” dla Jana Chrzciciela. Są to w rzeczywistości strąki drzewa karobowego, które dodatkowo przypominają szarańczę. Już teksty Starego Testamentu podają, że Jan Chrzciciel żywił się „szarańczą”, co w istocie oznaczało właśnie owoce tego drzewa, które swym kształtem naśladują te złośliwe owady. Szarańczyn strąkowy, a inaczej drzewo karobowe wydaje więc z siebie owoce, które nazywamy chlebem świętojańskim.

Owoce karobu wykorzystywane są w wieloraki sposób. Przede wszystkim ze względu na to, że zawierają 50% cukrów mogą być substytutem wielu roślin używanych do produkcji słodyczy oraz stosowane w wyrobach cukierniczych. Jest chleb świętojański zdrowym zamiennikiem czekolady: ponieważ nie zawiera takich stymulantów jak kofeina czy teobromina (które tworzą prawdziwą czekoladę) nie powoduje uzależnienia od siebie. Karob ma więc tą znaczącą przewagę nad czekoladą, że nie wywołuje nadpobudliwości, nerwowości, nudności oraz palpitacji, które są szczególnie niekorzystne u kobiet w okresie ciąży. Kofeina zwiększa także emocje, uwalnia zapasy energetyczne organizmu, a więc uwalnia cukry z wątroby do krwiobiegu, co w ostateczności może skutkować cukrzycą oraz złym samopoczuciem. Ponieważ karob nie zawiera kofeiny, ale smakiem zbliżony jest do kakao i miodu, może z powodzeniem stanowić zdrowszy dodatek do potraw kulinarnych czy wyrobów cukierniczych.

W chlebie świętojańskim zawarte jest ok. 80% białka oraz witaminy A, B2, B3 oraz D. Jest on aktywny również w składniki wapnia, fosforu, potasu, magnezu, żelaza, manganu, baru, miedzi oraz niklu. Spożywanie chleba świętojańskiego pod różnymi postaciami wpływa na lepsze funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Dzięki niemu polepsza się trawienie w naszym żołądku, obniża się poziom cholesterolu, obniża ciśnienie krwi. Owoce mogą być zatem stosowane w leczeniu biegunki, astmy, alergii, kaszlu, grypy, niedokrwistości oraz różnego rodzaju bólu. Co więcej, regularne stosowanie karobu pozwala zapobiegać nowotworom płuc a także osteoporozie. Substancje zawarte w chlebie świętojańskim zapobiegają również rozwojowi bakterii w organizmie.

Chleb świętojański pomaga człowiekowi w zdrowszym funkcjonowaniu, a przy okazji jest źródłem smaku słodyczy, która nie uzależnia, a daje niezwykłą radość.

Autor: Joanna

Komentarze (0)

Inne artykuły

Czarny bez – medycyna i tajemnica

Czarny bez jest rośliną, która wiosną wydaje z siebie piękne białe kwiaty, po to, aby na jesień zamknąć się w czarnych owocach. Z białych kwiatów czarnego bzu możemy przygotować kordiał, natomiast z jego czarnych owoców:...

Czytaj dalej
Więcej artykułów