Zupa z boćwiną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1242
Zupa z boćwiną
fot. Lablascovegmenu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 800 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 200 g białej fasoli w zalewie
  • 2 łyżki kleistego ryżu
  • 2 ziemniaki
  • 1 pęczek boćwiny
  • 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ryż opłukać pod bieżącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli wsypać dokładnie osączony z wody ryż i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Następnie smażone składniki zalać bulionem warzywnym, dodać do tego pokrojone ziemniaki, doprawić do smaku sosem sojowym, szczyptą soli, pieprzu i gotować przez 5 minut. Fasolę osączyć z zalewy, po czym razem z boćwiną dodać do gotowanych składników. Całość gotować do miękkości, a następnie ściągnąć z ognia i przelać na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów