Sałatka warzywna z komosą ryżową i awokado
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2699
Składniki:
- 200 g czarnej fasoli w zalewie
- 200 g kukurydzy w zalewie
- 2 dojrzałe awokado
- 1 szklanka komosy ryżowej
- 1 dymka ze szczypiorkiem
- 1 łyżka octu jabłkowego
- natka zielonej kolendry
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Warzywa oraz awokado umyć i osączyć z wody. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w cienkie plastry. Dymkę obrać ze skóry, po czym razem ze szczypiorkiem pokroić drobno. Kukurydzę oraz fasolę osączyć z zalewy. Następnie komosę ryżową opłukać pod bieżącą wodą, zalać ją 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Do odparowanej komosy dodać osączoną z zalewy fasolę, kukurydzę, pokrojoną dymkę i szczypiorek. Całość skropić octem jabłkowym, doprawić do smaku przyprawami jeśli trzeba, wymieszać i wyłożyć na talerz. Wszystko udekorować zieloną kolendrą oraz awokado.
Komentarze (0)