Sałatka warzywna z komosą ryżową i awokado

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2427
Sałatka warzywna z komosą ryżową i awokado
fot. Stacy Spensley / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g czarnej fasoli w zalewie
  • 200 g kukurydzy w zalewie
  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 szklanka komosy ryżowej
  • 1 dymka ze szczypiorkiem
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • natka zielonej kolendry
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Warzywa oraz awokado umyć i osączyć z wody. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w cienkie plastry. Dymkę obrać ze skóry, po czym razem ze szczypiorkiem pokroić drobno. Kukurydzę oraz fasolę osączyć z zalewy. Następnie komosę ryżową opłukać pod bieżącą wodą, zalać ją 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Do odparowanej komosy dodać osączoną z zalewy fasolę, kukurydzę, pokrojoną dymkę i szczypiorek. Całość skropić octem jabłkowym, doprawić do smaku przyprawami jeśli trzeba, wymieszać i wyłożyć na talerz. Wszystko udekorować zieloną kolendrą oraz awokado.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów