Kukurydza z maślakami, kotletami i bagietką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1776
Składniki:
- 8 świeżych maślaków
- 4 kolby kukurydzy
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- 2 małe bagietki
- 0,5 łyżeczka suszonego tymianku
- sól
- pieprz świeżo zmielony
- Kotlety:
- 300 g mielonego mięsa wieprzowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
Opis przygotowania:
Maślaki dokładnie umyć i oczyścić. Bagietki pokroić na połowy. Kukurydzę obrać z liści, przełożyć do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawała, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć na talerz. Na gorącą jeszcze kukurydzę wyłożyć 2 łyżki masła, aby się rozpuściło i oprószyć ją świeżo zmielonym pieprzem.
Przygotować kotlety: mięso mielone przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do mięsa w misce. Wbić do tego jajko, wlać sos sojowy, wsypać suszoną kolendrę i szczyptę pieprzu mielonego. Jeśli trzeba, doprawić do smaku szczyptą soli. Całość wyrobić ręcznie i uformować z tego małe kotlety.
Masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do tego oczyszczone wcześniej maślaki. Grzyby oprószyć szczyptą soli, suszonym tymiankiem i smażyć je przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Do smażonych grzybów wlać 2 łyżki oleju, dodać przygotowane kotlety mięsne i razem smażyć do miękkości mięsa z obu stron. Po usmażeniu ściągnąć z ognia i dodać do kukurydzy na talerzu.
Gotową potrawę podawać z bagietką.
Przygotować kotlety: mięso mielone przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do mięsa w misce. Wbić do tego jajko, wlać sos sojowy, wsypać suszoną kolendrę i szczyptę pieprzu mielonego. Jeśli trzeba, doprawić do smaku szczyptą soli. Całość wyrobić ręcznie i uformować z tego małe kotlety.
Masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do tego oczyszczone wcześniej maślaki. Grzyby oprószyć szczyptą soli, suszonym tymiankiem i smażyć je przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Do smażonych grzybów wlać 2 łyżki oleju, dodać przygotowane kotlety mięsne i razem smażyć do miękkości mięsa z obu stron. Po usmażeniu ściągnąć z ognia i dodać do kukurydzy na talerzu.
Gotową potrawę podawać z bagietką.
Komentarze (0)