Zamek z ciasta
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1954
Składniki:
- 250 g lentilków
- 4 wafelki do lodów
- 3 łyżki masła do wysmarowania foremek
- Na ciasto:
- 5 jaj
- 2 szklanki maki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki wody
- Na krem:
- 250 g masła
- 250 ml ajerkoniaku
- Na polewę:
- 300 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka cukru pudru
- Na lukier:
- 2 białka jaj
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka soku cytrynowego
Opis przygotowania:
Dużą, kwadratową formę do pieczenia ciasta oraz 4 małe, okrągłe wysmarować masłem.
Przygotować ciasto: białka oddzielić od żółtek. Białka ubić mikserem z cukrem na puszystą piane w misce i dodać do niej po jednym żółtku, nie przerywając ubijania. Następnie wsypać stopniowo mąkę, proszek do pieczenia i wlać ekstrakt waniliowy. Całość dokładnie ubić mikserem na jednolita masę i przełożyć do wysmarowanych form do pieczenia, po czym wszystko wstawić piekarnika rozgrzanego do 180°C stopni i piec na złoty kolor. Upieczone ciasto wyciągnąć, przestudzić i przekroić na połówki.
Przygotować krem: masło przełożyć do miski, wlać do niego ajerkoniak, wsypać cukier puder, całość zmiksować mikserem na jednolitą masę, nałożyć na jedną połowę przekrojonego ciasta, po czym wszystko wyrównać łopatką i nałożyć na to druga połowę ciasta.
Na tacy ułożyć ciasto w taki sposób aby małe kawałki ciasta były na rogach dużego ciasta i wstawić całość na 30 minut do lodówki.
Przygotować polewę: gorzką czekoladę połamać na drobne kawałki, przełożyć do rondla, dodać do tego masło i razem rozpuścić na małym ogniu na płynną masę. Rozpuszczoną masą wysmarować całe ciasto. Na masę czekoladową wyłożyć lentinki i pozostawić do zastygnięcia czekolady.
Przygotować lukier: białka jaj utrzeć z sokiem cytrynowym z cukrem pudrem w kubku, a utartymi składnikami wysmarować wafelki od lodów. Wysmarowane wafelki nałożyć na narożne ciasto i pozostawić do zastygnięcia lukru.
Przygotować ciasto: białka oddzielić od żółtek. Białka ubić mikserem z cukrem na puszystą piane w misce i dodać do niej po jednym żółtku, nie przerywając ubijania. Następnie wsypać stopniowo mąkę, proszek do pieczenia i wlać ekstrakt waniliowy. Całość dokładnie ubić mikserem na jednolita masę i przełożyć do wysmarowanych form do pieczenia, po czym wszystko wstawić piekarnika rozgrzanego do 180°C stopni i piec na złoty kolor. Upieczone ciasto wyciągnąć, przestudzić i przekroić na połówki.
Przygotować krem: masło przełożyć do miski, wlać do niego ajerkoniak, wsypać cukier puder, całość zmiksować mikserem na jednolitą masę, nałożyć na jedną połowę przekrojonego ciasta, po czym wszystko wyrównać łopatką i nałożyć na to druga połowę ciasta.
Na tacy ułożyć ciasto w taki sposób aby małe kawałki ciasta były na rogach dużego ciasta i wstawić całość na 30 minut do lodówki.
Przygotować polewę: gorzką czekoladę połamać na drobne kawałki, przełożyć do rondla, dodać do tego masło i razem rozpuścić na małym ogniu na płynną masę. Rozpuszczoną masą wysmarować całe ciasto. Na masę czekoladową wyłożyć lentinki i pozostawić do zastygnięcia czekolady.
Przygotować lukier: białka jaj utrzeć z sokiem cytrynowym z cukrem pudrem w kubku, a utartymi składnikami wysmarować wafelki od lodów. Wysmarowane wafelki nałożyć na narożne ciasto i pozostawić do zastygnięcia lukru.
Komentarze (0)