Zupa pomidorowa z makaronem i okrą
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 964
Składniki:
- 800 g bulionu warzywnego
- 300 g makaronu penne
- 150 ml koncentratu pomidorowego
- 150 g okry
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki chili
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Okrę umyć, odsączyć z wody i pokroić na kawałki. Makaron wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu makaron odcedzić i przełożyć go do miski. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojoną wcześniej okrę, wlać do tego bulion warzywny i gotować na średnim ogniu do miękkości okry. Po ugotowaniu okrę wyciągnąć z bulionu i dodać do makaronu w misce. Do gotowanego bulionu wlać koncentrat pomidorowy, doprawić go do smaku solą, pieprzem oraz mieloną papryką chili, wymieszać i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i przelać do makaronu z okrą.
Komentarze (0)