Kukurydza pieczona z grzankami i kotletami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1541
Kukurydza pieczona z grzankami i kotletami
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 kolby kukurydzy
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki oleju
  • 2 limonki do dekoracji
  • 2 bułki zwykle
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 biała cebula
  • sól
  • pieprz
  • Kotlety:
  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • 3 peta kiełbasy śląskiej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 czerwona cebula

Opis przygotowania:

Kolby kukurydzy obrać z liści, wysmarować masłem, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i piec je do miękkości w piekarniku rozgrzanym do temp. 220 stopni. Po upieczeniu kukurydzę wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz, polać ją jogurtem naturalnym i posypać mieloną, słodką papryką. Następnie bułki zwykle przekroić na połówki i zrumienić je na 1 łyżce rozgrzanego oleju na patelni. Zrumienione dodać do kukurydzy na talerzu

Przygotować kotlety: mięso mielone przełożyć do miski. Cebulę czerwoną obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do mięsa w misce. Pęta kiełbasy śląskiej obrać ze skóry, pokroić je w drobną kostkę i dodać do składników w misce. Wsypać do tego bułkę tartą i wbić jajko. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem, majerankiem i wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować małe kotlety i smażyć je na na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni z rumiany kolor. Usmażone ściągnąć z patelni i nałożyć na zrumienione wcześniej bułki. Na to nałożyć musztardę francuską oraz obraną ze skóry i pokrojoną w cienkie plastry białą cebulę.

Wszystko udekorować pokrojoną limonką.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów