Kukurydza pieczona z grzankami i kotletami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1541
Składniki:
- 4 kolby kukurydzy
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 4 łyżki oleju
- 2 limonki do dekoracji
- 2 bułki zwykle
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 biała cebula
- sól
- pieprz
- Kotlety:
- 300 g mielonego mięsa wołowego
- 3 peta kiełbasy śląskiej
- 1 jajko
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 czerwona cebula
Opis przygotowania:
Kolby kukurydzy obrać z liści, wysmarować masłem, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i piec je do miękkości w piekarniku rozgrzanym do temp. 220 stopni. Po upieczeniu kukurydzę wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz, polać ją jogurtem naturalnym i posypać mieloną, słodką papryką. Następnie bułki zwykle przekroić na połówki i zrumienić je na 1 łyżce rozgrzanego oleju na patelni. Zrumienione dodać do kukurydzy na talerzu
Przygotować kotlety: mięso mielone przełożyć do miski. Cebulę czerwoną obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do mięsa w misce. Pęta kiełbasy śląskiej obrać ze skóry, pokroić je w drobną kostkę i dodać do składników w misce. Wsypać do tego bułkę tartą i wbić jajko. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem, majerankiem i wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować małe kotlety i smażyć je na na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni z rumiany kolor. Usmażone ściągnąć z patelni i nałożyć na zrumienione wcześniej bułki. Na to nałożyć musztardę francuską oraz obraną ze skóry i pokrojoną w cienkie plastry białą cebulę.
Wszystko udekorować pokrojoną limonką.
Przygotować kotlety: mięso mielone przełożyć do miski. Cebulę czerwoną obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do mięsa w misce. Pęta kiełbasy śląskiej obrać ze skóry, pokroić je w drobną kostkę i dodać do składników w misce. Wsypać do tego bułkę tartą i wbić jajko. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem, majerankiem i wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować małe kotlety i smażyć je na na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni z rumiany kolor. Usmażone ściągnąć z patelni i nałożyć na zrumienione wcześniej bułki. Na to nałożyć musztardę francuską oraz obraną ze skóry i pokrojoną w cienkie plastry białą cebulę.
Wszystko udekorować pokrojoną limonką.
Komentarze (0)